Tyska grisproducenter kastar in handduken
Ökade krav från myndigheter och krångligare regler får nu tyska grisproducenter att upphöra med grisproduktionen. Enligt flera tyska medier är det typiskt för griskrisen i Tyskland just nu.
Det allvarliga är att det även är pionjärer inom djurvälfärd för grisar som nu anser att regelverket gått för långt och som slutar.
Tyska grisproducenter pressas från två håll. Dels började det med ökade krav på djurvälfärd drivet av konsumenter. Där tog branschen snabbt fram ett program med fyra hjärtan för ett antal år sedan. Det byggde på att grisen skulle vara född, uppvuxen, slaktad och styckad i Tyskland, efter tysa regler. Griskött med fyra hjärtan kostade lite mer i butik och affären gick ihop.
Men nu kommer nya hårdare regler från tyska myndigheter som dels medför hårdare djurskyddsregler, dels mer administration i form av kontroller och rapporter.
Tysk grisproduktion har minskat kraftigt det senaste decenniet.