ANNONS

Världspremiär för Volkswagen Atlas

Volkswagens nya sjusitsiga SUV för den nordamerikanska marknaden hade på torsdagskvällen världspremiär på Santa Monica Pier i slutet av historiska Route 66. Atlas öppnar ett nytt kapitel i företagets amerikanska historia. Den nya modellen kommer att byggas i Chattanooga (Tennessee) och erbjuder innovativ teknik, körglädje och rymd.

− Detta är den största och djärvaste Volkswagen vi någonsin har byggt i USA. Den levererar distinkt design och hantverk som vi är kända för, nu med plats för sju, sade Hinrich J. Woebcken, VD för Volkswagen i Nordamerika.

Atlas öppnar upp ett viktigt segment för varumärket: medelstora SUV, som stod för en tiondel av alla nyregistreringar i USA under 2015. För första gången erbjuder nu Volkswagen en modell i denna storsäljande klass mellan Tiguan och Touareg som är fullt anpassad till amerikanska behov.

Baserad på Volkswagens modulära plattform MQB har Atlas den senaste design-DNA:n, med klassiska proportioner och rena linjer som skapar en känsla av tidlöshet och precision. I fronten finns som standard LED-strålkastare och LED-varselljus som ger en unik visuell signatur. LED-bakljus är tillval.

Med längden 5 037 mm, bredden 1 979 mm och höjden 1 768 mm är Atlas större än någon annan Volkswagen till försäljning i USA.

Inuti utnyttjar Atlas dess dimensioner maximalt för att erbjuda plats för sju vuxna och deras bagage. Den tredje raden kan enkelt nås med en innovativ lösning med fällbara säten. Tydliga, förarorienterade skärmar ökar körupplevelsen. Den digitala och interaktiva instrumenteringen Active Info Display (kallas “Volkswagen Digital Cockpit” i USA) finns som tillval.

Volkswagen Car-Net erbjuder ett brett utbud av onlinetjänster, inklusive App-Connect (standard) som erbjuder integration med de tre stora plattformarna för smartphones: Apple CarPlay™, Android Auto™ och MirrorLink®. För nya Atlas finns också ljudsystemet Fender Premium Audio System som erbjuder en sofistikerat ljudupplevelse med tolv högtalare och en 480 watts förstärkare.

Atlas erbjuder ett brett urval av förarassistanssystem såsom adaptiv farthållare (ACC), områdesövervakning inklusive autobroms (Front Assist), Blind Spot-sensor (som varnar för fordon i den döda vinkeln när man ska byta körfält) inklusive Rear Traffic Alert (som varnar för korsande trafik då man backar ut från en parkeringsplats), filhållningsassistent (Lane Assist), och parkeringsassistent (Park Assist). Atlas är också den enda bilen i sin klass som erbjuder automatisk multikollisionsbroms, ett system som bromsar bilen när den är involverad i en olycka för att minska risken för ytterligare kollisioner.

Nya Volkswagen Atlas kommer med ett urval av två bensinmotorer: en 2,0-liters fyrcylindrig motor med direktinsprutning och turboladdning (TSI) på 238 hk och den redan tillgängliga 3,6-liters VR6-motorn på 280 hk. Båda motorerna erbjuds med en 8-stegad automatisk växellåda.

Atlas kan konfigureras antingen som framhjulsdriven eller med fyrhjuldriften 4MOTION i kombination med VR6-motorn. 4MOTION-systemet gör det möjligt för föraren att välja specifika parametrar och därmed anpassa fyrhjulsdriften efter rådande körförhållanden.

Atlas kommer att byggas vid sidan av Passat för Nordamerika i Volkswagens fabrik i Chattanooga (Tennessee). Volkswagen har investerat ytterligare 900 miljoner euro i anläggningen. Chattanooga-anläggningen är den enda fordonstillverkningsanläggning i världen att få Platinum-certifiering för sitt miljöarbete genom programmet US Green Building Council’s Leadership in Energy & Environmental Design (LEED).

Värden för bränsleförbrukning och utsläpp kommer att släppas inför lanseringen under våren 2017. Från slutet av 2017 kommer denna stora SUV även att erbjudas i Ryssland och Mellanöstern.92e4088284722ab8_800x800ar

Relaterade artiklar