ANNONS

10 miljoner ton majs sänkte priset

Till följd av påskhelgen kommer vår veckovisa marknadsrapport redan på lördagen denna veckan. Anledningen är att råvarubörserna stängde i torsdags.
Denna veckan har vi även fått USDA-rapporten som visade att det finns 10 miljarder ton mer majs i världen än vad man tidigare trodde, resultatet blev en kraftig prissänkning, framförallt på vete, som hänger tätt ihop med majspriset just nu. Efter två veckor med uppgång gick således priset neråt igen och vi kan ännu inte uttala oss om den framtida trenden. Marknaden kan ha överreagerat på rapporten och då ser vi en prisökning nästa vecka, om inte kan priset fortsätta neråt. Oavsett vilket kommer troligtvis den närmsta månadens prisförändringar att spegla den pristrend vi kommer att ha under detta år.
När börsen stängde denna veckan hade priset på vete gått ner 6 procent, majs gått ner 4 procent och soja gått ner 2 procent på börsen i Chicago.
På Matif i Paris var rörelserna mindre, vete ner 1 procent, majs i stort sett oförändrat medan oljeväxter gick upp 1 procent.
Före USDA rapporten hade marknaden räknat med en lagernivå på cirka 127 miljoner ton majs, men rapporten visade på 137 miljoner ton.
Det finns stor anledning att tro på en överreaktion vad gäller prisnedgången då även dessa 137 miljoner ton är 10 procent mindre än lagersituationen vid samma tidpunkt 2012, och vi vet ju hur det gick med priserna då, uppåt hela hösten fram till december.
För vete är dock lagerna större både i veckans USDA-rapport och jämfört med samma tid i fjol, men det handlar endast om plus 3 procent.
Sammantaget kan man konstatera att världens lager av vete är tillräckliga men för majs och soja är de små. Således räcker det med någon enstaka rapport om, utvintring, väderproblem och minskade skördar, för att skicka priserna uppåt igen.
I Sverige har priserna dock fortsatt uppåt även denna vecka och just nu betalar man för kvarnvete 1:96 kronor per kg, fodervete 1:95 kornor per kg, etanlovete 1:95 kronor per kg, vårvete 2:01 kronor per kg, råg 1:82 kornor per kg, maltkorn 1:65 kronor per kg, foderkorn 1:58 kronor per kg, foderhavre 1:39 kronor per kg och grynhavre 1:73 kronor per kg.
Aarhus Karlshamn köper för tillfället inte in mer raps av skörden 2012 och vi har därmed inga priser men det finns enligt uppgift andra uppköpare som just nu betalar i nivån 3:70 kronor per kg för oljeväxterna. En liten ökning mot förra veckan även för raps.
Intressant för de som ligger på maltkorn hemma på gården är att Viking Malt just nu köper in för 1:90 kronor per gk. Detta är ett synnerligen högt pris, högre än noteringen ovan och beror nog på att marknaden räknar med en höjning av maltkornspriset framöver.  Novemberterminen för skörd 2013 som säger just nu 250:25 euro per ton, med dagens växlingskurs 2:10 kronor per kg. Efter en period med lite usla siffror för maltkornet ser det ut att bli en intressant odling till 2013.

Relaterade artiklar