Maskintest

Här publiceras alla nya maskintest på måndagen efter det att de sänts i vanliga Lantbruksnytt. I MaskinTest går vi grundligt igenom en traktor eller maskin. Det är helt kostnadsfritt, utan inloggning, att ta del av dessa cirka 30 minuter långa program. MaskinTest går alltid en söndag på Lantbruksnytt.
När Massey Ferguson utvecklade nya 8S-serien startade man med ett blankt papper. Det märks när man testar traktorn. Den liknar ingen tidigare modell från Massey Ferguson och har en mängd ny teknik och konstruktionslösningar.
Världspremiär den 12 november på Agritechnica och en vecka senare i MaskinTest på Lantbruksnytt. Här testas nya New Holland T7.340 HD.
Det säljs en hel del mindre traktorer i Sverige varje år och i det här MaskinTestet kör vi en kompakt traktor från Massey Ferguson. Den heter 1765 M och har en motor som ger 67 hästkrafter och en vändradie på endast 3,3 meter.
JCB har under lång tid tillverkat traktorer med lika stora hjul fram och bak. De heter Fastrac och i fjol kom det en ny modell som heter 4220 iCON. Den har vi testat noga i det här programmet och det visar sig att den framförallt är en perfekt maskin för dem som kör mycket transporter.
GUNI CULT 300S är en svensktillverkad kultivator. Den byggs av Sweagro som i egen regi konstruerat den. Unikt med maskinen är att den endast kan köpas via internet och därmed hålls priset nere. Det är bakgrunden till att vi låtit testa denna maskin som placerar sig i ett maskinsegment där det redan finns en stor mängd liknande maskiner på marknaden.
Claas har aldrig tillverkat egna lastmaskiner men har ändå alltid marknadsfört sådana produkter. Det har skett genom att andra tillverkare gjort varianter som sålts som Claas. I dag är det tyska Liebherr Claas samarbetar med när det gäller den typen av maskiner och från den tillverkaren har Claas ett mycket komplett program från konventionella teleskoplastare till vanliga midjestyrda hjullastare. I...
Begagnade Volvo hjullastare finns det gott om på svenska gårdar och det är bakgrunden till detta test. Vad ska man tänka på och vad kan man räkna med att få ut av sin maskin när man investerar i en begagnad Volvo L70F med ganska många timmar på mätaren? Testmaskinen är från 2008 och har 12 800 timmar på mätaren. Den...
Kultivatorer används på de flesta lantbruk och det finns många fabrikat och modeller. Lemken Karat 10/500 KUA är en mycket flexibel maskin som kan användas till det mesta. I vårt test dras den av en John Deere 7R350 AutoPowr som vi naturligtvis också passar på att syna i sömmarna.
John Deeres 6R-serie är den i särklass populäraste i det fabrikatet i Sverige. I år kom en ny modell som heter 6R185. Den har vi testat i somras på vårt lantbruk i Hovby söder om Kristianstad i flera olika arbeten.
Tyska Claas tillverkar såväl traktorer som vallmaskiner och i detta test går vi igenom båda delarna. Vi provkör en Claas Arion 660 Cebis Matic samt en strängläggare med fyra rotorer som heter Liner 4800 Business. Ett lättkört, effektivt och bekvämt ekipage.
Case IH Optum 300 är störst i serien och fick till i år en hel del uppdateringar. I detta MaskinTest kör vi traktorn i tung transport i drygt 50 km/h. Vi går igenom alla traktorns funktioner och pratar med såväl andra förare som representanter från Case IH.
Vi har redan tidigare testat en teleskoplastare här i MaskinTest och här kommer en till. Den här är lite mindre. Massey Ferguson TH.7038 har en motor som ger 135 hästkrafter och maximal lyftkapacitet är 3,8 ton. Maskinen lyfter 7 meter högt.
New Holland T7 är en populär modellserie som passar många lantbruk. I fjol kom en uppdatering på de tre största modellerna som bland annat innebar en ny större, bekvämare och tystare hytt. Störst av dessa är New Holland T7.315 HD, en riktig mångsysslare som passar lika bra i transport som i fält.
Teleskoplastare är inte lika vanliga på svenska lantbruk som i resten av Europa. Men intresset för dem ökar och maskintypen har sina fördelar. I det här testet tittar vi närmre på Manitou MLT 841 Platinum.
Även om det hela tiden säljs allt fler stora traktorer i Sverige är det fortfarande ett stort intresse för små kompakta men effektstarka traktorer anpassade för frontlastare. Massey Ferguson 5S.145 är en sådan maskin. I det här testet provkör vi den mest välutrustade varianten av 5S, nämligen Exclusive.
Allt fler lantbrukare investerar nu i nya midjestyrda hjullastare. Volvo är av tradition stora i Sverige men det finns fler fabrikat. Ljungby har på senare tid både gjort många lantbruksanpassningar av sina maskiner och sålt bra. I det här testet tittar vi noggrant på Ljungby L11.
John Deere har valt att antingen förse sina traktorer med hjul eller band, aldrig en kombination av dessa båda system. 8RX410 har fyra band och här ser ni Lantbruksnytts test av den traktorn.