ANNONS

1 000 JCB på mindre än 5 år

Sedan introduktionen i oktober 2009 har Söderberg & Haak nu levererat mer än 1 000 JCB-maskiner. Försäljningsmålet om 100 maskiner per år överträffades redan första året. Nu planerar man för fler produktintroduktioner.
Det var i oktober 2009 som Söderberg & Haak leverade sin första JCB-maskin. Företaget satsade till att börja med endast på hjullastare inriktade på lantbruksmarknaden och det blev nästan omedelbart succé. Målet var att sälja 100 maskiner på årsbasis från och med år tre, men resultatet blev mycket bättre än så, nu är antalet mer än det dubbla. Detta tack vare att JCBs produkter, inte bara hjullastare utan även teleskophjullastare och teleskoplastare finns i varianter anpassade speciellt för lantbruk, med starkare motorer, power shifttransmission med fler steg och höga transporthastigheter, egenskaper som efterfrågas hos lantbrukarna. Numera kompletteras dessutom lantbruksanpassningen med lock-up-transmissioner. JCB är alltså en tillverkare av entreprenadmaskiner som förstår lantbrukets behov. En annan fördel för lantbruksmarknaden är att kunderna kunde gå till sin nuvarande maskinleverantör för att investera i en lastmaskin då Söderberg & Haaks återförsäljare är väl förankrade i lantbruket.
En annan anledning till den lyckosamma starten med JCB-maskiner till lantbruket var att investeringarna halkat efter när det gällde hjullastare. Lantbruket har blivit allt mer förädlande och man utför fler arbetsuppgifter med sin hjullastare nu jämfört med för 20 till 30 år sedan.
Planen med 80 till 100 maskiner om året har således inte stämt utan man har nått minst en 300-nivå.
– Därmed har JCB intagit en stark position bland våra ”Big Five” av varumärken ihop med New Holland, Case IH, Krone och Amazone, säger Thomas Svensson, vd på Söderberg & Haak.
– 1 000 maskiner sålda inom en så kort tidsperiod, som även inneburit en nyintroduktion av JCB på den svenska marknaden och en helt ny organisation att utbilda, är helt klart över förväntan. Men när man tittar i backspegeln skall man kanske inte vara helt förvånad, JCB är världens tredje största tillverkare av entreprenadmaskiner och Söderberg & Haak är Sveriges största privata återförsäljarnätverk, en oerhört stark kombination, kommenterar försäljningschef Hasse Ripa.
JCB 413S 1

Relaterade artiklar