ANNONS

Biostimulant för minskade sprutskador

Sprutskador i betor påverkar grödans tillväxt och därmed också den totala avkastningspotentialen. Denna påverkan kan nu reduceras med biostimulanten Megafol, som hjälper plantorna att återhämta sig efter skador orsakade av ogräsbehandlingen.

Genom dagens begränsade utbud av ogräsmedel för använding i betor ställs lantbrukarna inför dilemmat att få tillräcklig effekt på ogräset och att minimera sprutskadorna. Om ogräsmedlen förstör klorofyllet i plantorna minskar det grödans förmåga att genomföra fotosyntes. Megafol motverkar denna negativa effekt och återställer tillväxten i betorna efter ogräsbehandlingen snabbare.

Megafol marknadsförs av Syngetna och så här beskriver de preparatet:

Megafol är speciellt tillverkad för att motverka abiotisk stress hos plantor och kan bevisligen minska sprutskadorna, samtidigt som ogräseffekten mot de bredbladiga ogräsarterna som är dominerande i betfält bibehålls. Minskningen av sprutskador kommer av att enzymaktiviteten i betan stimuleras, vilket främjar bildandet av växtvävnad och stödjer fotosyntesen. Detta resulterar i en minskning av skadorna på betorna.

I säsongen 2022 testades Megafol i två sockerbetsförsök i Danmark och här uppvisade Megafol bra resultat. Vid användning av Megafol blev resultatet en betydlig reduktion av sprutskadorna efter tuffa ogräsbehandlingar och i ett av försöken gav behandling med Megafol en merskörd på 1400 kg socker /ha.

Specialtillverkad biostimulant
Megafol är det första medlet som lanseras på den svenska marknaden som har utvecklats genom systematisk användning av ett antal teknologier som är samlade i konceptet Geapower. Konceptet använder sig av tekniker som gör det möjligt att aktivt söka efter DNA-sekvenser som kodar av de välgörande effekterna från naturen som stärker plantornas försvar.

Megafol är baserad på extrakt från tång från den nordnorska kusten samt mikronäringsämnena järn, mangan och zink. Produkten har en komplex sammansättning av biologiska näringsämnen och har dokumenterad efffekt av plantornas ökade tolerans mot abiotisk stress.

Användning
Dosering
1-2 liter Megafol per hektar i 100-300 liter vatten per hektar.
Blandbarhet
Kan blandas med alla kända ogräsmedel och vanligt använda oljor.

Testas i flera grödor
Megafol är godkänt för användning i alla grödor och under de kommande säsongerna kommer vi att testa produktens värde i andra grödor. I de försök som genomfördes i betorna sågs ingen minskad effekt av herbiciderna på de vanliga ogräsarterna, svinmålla, johannesört, trampört, luktfri kamomill och pillraps vid tillsättning av Megafol.

Relaterade artiklar