ANNONS

Eltraktor med utbytbara batterier

Onox är en start-up från det tyska bolaget Allgäu, som nu har utvecklat en elektrisk traktor. Taktorn har fyrhjulsdrift och frontlyft och ger 68 hästkrafter. Det unika är växelströmsbatteriet på 48 Volt som ska kunna laddas vid en solenergianläggning.

I segmentet under 100 hästkrafter är eldrift ett alternativ för en traktor. Det är bakgrunden till Onox projekt. De har utvecklat en klassisk standardtraktor med en kontinuerlig effekt på 68 hästkrafter. Under en kort tid kan den leverera upp till 95 hästkrafter. Start-up-företaget uppger att den maximala hastigheten är 40 km/h. Med front- eller bakre kraftuttag kan redskap drivas med upp till 34 hästkrafter.

Eftersom ingen dieselmotor eller kylare behöver installeras, saknas motorhuven och Onox blir därmed en traktor med god sikt som också ska kunna utrustas med en frontlastare. Dessutom är utvecklingen av en redskapsbärare planerad för år 2024, där redskap också kan monteras mellan fram och bakaxel på maskinen.

Ingenjörerna har bestämt sig för ett batteri på 48 Volt som energikälla. Det har säkert några nackdelar när det gäller energitäthet, men har den stora fördelen att det inte används högspänningsteknik. På så sätt kan alla maskinmekaniker underhålla denna traktor.

Traktorn har ett inbyggt batteri med en kapacitet på 20 kWh, och ytterligare ett utbytbart batteri på 30 kWh som kan placeras i utrymmet framför hytten. Dessutom kan två batteripaket vardera tas med i främre- och/eller bakre trepunkten. Batteribyte ska kunna göras på mindre än 5 minuter.

När batterierna inte behövs på traktorn kan de även användas som batterilagring för en solenergianläggning hemma på gården. Genom det utbytbara batterisystemet kan användningstiden bli lång då batteriskifte går snabbt jämfört med laddning.

Relaterade artiklar