ANNONS

Egen proteinodling

Lite nattfrost tar inte kål på sojan. Den danska lantbrukaren Karsten Gammeljord utanför Skjørn sådde sojabönor den 20 april. Då hade jordtemperaturen nått 7 till 8 grader och prognosen visade fortsatt varmt väder.
Prognosen slog in och plantorna kom igenom ytan efter två veckor. Förra veckan var det nattfrost ett par mornar i sträck, men plantorna klarade sig.
Sorten heter Merlin och utsädesmängden är 145 kg per hektar. Normalt sår man sojabönor med 50 ellr 75 centimeters radavstånd, men Karsten Gammeljord valde en tätare variant. Han sådde med en vanlig såmaskin med varannan bill avsatängd. Det ger 24 centimeters radavstånd och tanken är att det ska göra sojan enklare att tröska. Sojabönor har en förmåga att sätta baljorna nära marken och då kan det vara svårt att tröska, helst om förhållandena är lite tuffa med nederbörd. Genom att låta plantorna växa tätare sträcker de på sig och baljorna hamnar högre över marken. Det är förhoppnongen med denna odling som är på 3 hektar och ska skrödas med en vanlig tröska när bönorna är mogna.

Relaterade artiklar