ANNONS

1 600 mixar med samma batteri

Under senhösten hade tyska SiloKing premiär för sin självgående mixervagn med batteridrift. Truckline Compact 8 heter den och har en vertikal i karet på 8 kubikmeter. Taket är 100 kor som ska ha tre utfodringar per dygn. Kunden kan välja på ett 465 Ah batteri som klarar tre mixar per laddning och laddas på elva timmar eller ett HD-batteri på 620 Ah. Det senare klarar av fem mixar och laddas på fem timmar i ett uttag om 400 Volt.

Priset är 65 000 euro fullutrustad, men det intressanta är utfodringskostnaden. Test med 16 ton majsensilage kostade 7,50 Euro för TruckLine Compact 8, medan ett traktorekipage under 4 timmar med 8 liter diesel i timmen kostade 32 Euro, uppger SiloKing.
Med batteridrivna maskiner är frågan när det är dags för batteribyte och vad det kostar. Hela 1 600 mixar ska man kunna köra genom den eldrivna mixervagnen under batteriets livslängd och idag kostar ersättningsbatteriet ungefär 5 0000 Euro.siloking-batteri
– Vi räknar med att det är billigare när de första maskinerna ska byta batteri, för utvecklingen i batteribranschen går i rasande fart, säger Philipp Twickler på SiloKing.
Planen för TruckLine Compact 8 är 50 sålda enheter per år som det ser ut nu och enligt uppgift ska maskinen klara 27 minusgrader utan försämrad batteriprestanda.

Relaterade artiklar