ANNONS

165 000 höns avlivas efter salmonellautbrott

Både Axfood och Coop har fått återkalla ägg på grund av salmonella. Nu tvingas äggproducenten CA Cedergren i Mönsterås att avliva 165 000 värphöns.

CA Cedergren är Sveriges största äggproducent. De tvingas nu avliva 165 000 värphöns sedan man funnit salmonella i stallarna. Djuren i sig har inte blivit sjuka men byggnaderna måste saneras. Claes Cedergren säger till Sveriges radio Kalmar att det är jättetråkigt att behöva fatta beslutet.
– Den gruppen måste avlivas så snart som möjligt, stallet måste grundligt saneras och sedan blir det fördjupad provtagning i övriga stall för att säkerställa att ingen smitta spridit sig.

Utbrottet hos producenten är ett extra hårt slag då de så sent som för drygt ett år sedan tvingades avliva två miljoner hönor efter ett stort utbrott av fågelinfluensa.

Jordbruksverket säger till dn.se att smittan upptäcktes den 27 december i ett prov på sköljvattnet i packeriet på en av avdelningarna. Efter det hade djuren provtagits och när de proverna var klara beslutade Jordbruksverket att spärra av gården. De fattade senare beslut om att avliva värphöns i två avdelningar, totalt alltså 165 000 hönor.

Relaterade artiklar