ANNONS

2 kronor/kg – där ligger vetepriset i skörd 24

Tittar man på spannspriset de senaste två åren så är 2 kronor per kg för vete inte så upplyftande för en spannmålsodlare, men ser man på det under en tjugoårsperiod tillbaka i tiden fullt okej. Cirka 2 kronor per kg är det pris man i dag kan teckna som fastpris för leverans i skörd år 2024.

Analytiker är inte helt överens, inte ens med sig själva, om vart spannmålspriset tar vägen fram till skörd i år. Några tror att botten är nådd även om den tekniska analyserna säger prisfall både på kort och lång sikt. Krigen i Ukraina och Mellanöstern är redan intecknade och påverkar inte längre marknaden och att världslagren av alla grödor är de minsta i dag sedan säsongen 15/16 verkar inte heller bekymra marknaden.
Stora investerare i terminer i vete, majs och soja har inte några stora positioner på varken Chicago Board of Trade eller Matif i Paris i dag, något som även det pressar priserna.
Stora spannmålslager i EU till följd av att mycket spannmål kommer in från Ukraina och att exporten ut från EU är under det normala påverkar priserna, framförallt på Matif i Paris, negativt.
Rysslands leveranser av gratis spannmål till fattiga länder i Afrika påverkar EU-exporten negativt och enbart i Rumänien har det kommit in 600 000 ton spannmål från Ukraina under de senaste två veckorna.

Relaterade artiklar