ANNONS

20 % billigare gödsel

Nu startar gödselåret för försäljning för inlagring till säsongen 2018. Jämförs dagens gödselpriser med dem som gällde i våras är de 15 till 20 procent lägre i dag.
Det är således inte riktigt samma press på gödselpriset som för ett år sedan, men ingen tendens till uppgång.
Bakgrunden är att Kina exporterade en stor mängd urea för ett år sedan men har i dag fabriker stängda då priset på världsmarknaden är under produktionskostnaden för urea i Kina. Kina har högre produktionskostnad för urea då de har kol som energikälla jämfört med många andra fabriker som producerar kväve med naturgas.
De som har plats att lagra gödsel redan nu till 2018 bör ta sig en funderare. Enligt bedömare i branschen kommer priserna att röra sig uppåt med 30 till 40 kronor per ton och månad och därmed har växtodlaren bra ränta på investeringen i gödsellager.
Dessutom finns det en del aktörer i Sverige som har lagervara från sommaren 2016. Denna gödsel har i dag ett lägre pris inklusive ett års ränta än nyproducerad gödsel.
Det finns således anledning att lägga några timmars arbete på att beräkna kommande års behov av gödsel samt begära in offerter för jämförelse.

Relaterade artiklar