ANNONS

200 000 traktorer på 20 år

Det är i år 20 år sedan Claas köpte en majoritetspost i Renault Agriculture och därmed fick traktorer på programmet. På våren år  2019 rullade Claas-traktor nummer 150 000 av monteringsbandet i franska Le Mans och i år ska företaget passera 200 00 traktorer.

Redan samma år som Claas köpte de första aktierna i Renaluts traktorfabrik ändrades färgen från orange till grön och på Agritechnica hösten år 2003 visade Claas upp ett komplett program i sin monter.
Efter det har Claas utvecklat de större modellerna i Axion 800 och 900 serien i egen regi samt gjort om de mindre modellerna och även döpt om dem till bland annat Arion.
År 2008 köpte Claas resterande aktier i Renault Agriculture.
En traktor var ett viktigt mål under lång tid för Claas och de utvecklade redan innan köpet av Renalut sin egen Xerion. En maskin med lika stora hjul runt om och med många möjligheter, men inte en konventionell traktor.
Under flera år önskade Claas köpa finska Valtra som på den tiden ingick i Partek, en finsk koncern som även ägde skogsmaskintillverkningen i Umeå, Kalmar Industries, Nordkalk och Hiab. Claas fick aldrig möjlighet till detta då finska staten var motståndare och hade en stor aktiepost i Partek, bolaget skulle förbli finskt.
Partek såldes i stället till finska familjen Herrlin som tillverkar Kone hissar, men de var endast intresserade av Kalmar Industries och Hiab och sålde, kort efter det att Claas köpt Renault Agriculture, såväl skogsmaskintillverkningen till japanska Komatsu som traktorfabriken Valtra och motorfabriken Sisu-diesel till Agco.
Hade Claas haft några års tålamod hade de således kunnat köpa Valtra och Sisu-diesel av familjen Herrlin, ett traktorfabrikat som är betydligt mer gångbart än Renault i norra Europa samt även fått egen motorfabrik.
Något som kraftigt hade ritat om dagens traktormarknad i Europa.

Relaterade artiklar