ANNONS

2020 är det Internationella växtskyddsåret

Växter utgör 80 procent av maten vi äter och 98 procent av syret vi andas. Resande och klimatförändringar ökar risken för att växtskadegörare, som insekter, svampar och virus, sprids. Idag står dessa för förluster av upp till 40 procent av världens mat. FN har utsett 2020 till det internationella växtskyddsåret för att uppmärksamma hur viktigt det är att vi alla bidrar till friska växter.  Den 2 december invigs det internationella växtskyddsåret i Rom.

Friska växter är av stor betydelse för jordbruks- och skogsproduktionen men också för trädgårdsodling och bevarandet av biologisk mångfald. I ett klimat som förändras är det viktigt att bevara och stärka det i huvudsak goda sundhetsläget för växter i Sverige.

– Under det internationella växtskyddsåret vill vi uppmärksamma hur alla kan bidra till att skydda växter samt öka kunskapen om deras värde, säger Karin Nordin som är växtskyddschef på Jordbruksverket.

Du kan bidra till att skydda våra växter och deras värde genom att:

  • bara köpa eller dela bara växter från säkra källor. Fråga hur säljaren har kollat att växterna är fria från växtskadegörare.
  • kolla vad som gäller innan du tar hem växter från andra länder.
  • hålla ögonen öppna när du ser ovanliga variationer i trädgård, skogen eller i livsmedelsproduktionen Googla, fråga runt! Om du tror att du sett en farlig växtskadegörare  – kontakta Jordbruksverket.
Relaterade artiklar