ANNONS

220 grisar avlivas efter otäck trafikolycka i Skåne

En djurtransport med 220 grisar hamnade i dag i en otäck trafikolycka i det stora snöovädret som dragit in över södra Sverige. Trafikolyckan ägde närmare bestämt rum i Kvärrestad utanför Tomelilla i Skåne. När lastbilen kom körandes på väg 1548 tappade föraren herraväldet över fordonet och kunde inte hålla kvar det på vägbanan. För alla grisar ombord blev det en förfärlig händelse då djurtransporten enligt polisen kanade av vägen och välte.

Polisen misstänker att det var halt väglag som var orsaken till trafikolyckan. SMHI hade gått ut med tydliga vädervarningar över Skåne och varnat för halka, snömodd, dålig sikt och snörök vilket skulle leda till betydande risk för trafikolyckor enligt SMHI.

De drygt 200 grisarna klarade sig inte alls bra. En veterinär kom till platsen och beslutade om avlivning av samtliga djur, säger inre räddningsbefäl Mats Nilsson vid på Räddningstjänsten Syd till SVT.

Enligt Ystads Allehanda var grisarna väldigt stressade. Föraren uppges ha klarat sig utan fysiska skador men han blev chockad rapporterar Ystads Allehanda. Vägen har stängts av resten av dagen och det rapporteras om inställda avgångar i Skånes kollektivtrafik uppger tidningen.

Det farliga väglaget fortsätter i stora delar av södra Sverige och för stora delar av Skåne, Småland, Blekinge och Öland samt nedre Halland går SMHI ut med en orange varning till i morgon onsdag. Det blir blåsigt i kombination med rejäla snöfall.

Risk för elavbrott
Långvarigt och kraftigt snöfall som i kombination med vind kan ge upphov till stora störningar i trafiken samt elavbrott, varnar SMHI invånarna för.

Risk för fler trafikolyckor
Det väntas bli mycket begränsad framkomlighet på vägar, särskilt i öppna landskap, som till exempel inte hunnit snöröjas eller på grund av trafikolyckor. Förseningar inom buss-, tåg- och flygtrafiken samt inställda avgångar väntas.

30 centimeter snö
Invånare i södra Sverige kan även drabbas av strömavbrott i områden med luftburna elledningar vilket även påverkar mobila nät för telekommunikationer enligt SMHI.

Lokalt väntas upp till 30 centimeter snö fall under onsdagen.

Relaterade artiklar