ANNONS

25 år med band från Claas

Sommaren 1997 markerade inte bara en milstolpe inom skördetekniken för skördetröskor, utan också för den breda acceptansen på marknaden av markskyddande spår på självgående skördare. Sedan dess har friktionsdrivbanorna utvecklade och omfattande testade av CLAAS Industrietechnik (CIT) i Paderborn varit standard och riktmärke i branschen.

Inledningsvis tillgänglig för LEXION, fortsatte utvecklingen snabbt. 2004 förbättrades körkomforten avsevärt genom införandet av gummistötdämpare på axlarna på underredet, som dittills varit stelt monterade. Utvecklingen av hydropneumatisk fjädring markerade ett kvantsprång, som utmärkte den nya TERRA TRAC-generationen 2011 och fortfarande ger utmärkta komfortegenskaper än i dag. Detta möjliggjorde avsevärt förbättrad markspårning och en körhastighet på 40 km/h på vägen kunde uppnås för första gången.

“Efter inledande skepsis kunde vi snabbt övertyga fler och fler lantbrukare och entreprenörer om fördelarna med TERRA TRAC-teknologin”, minns Dr Ulf Leinhäuser, VD för CLAAS Industrietechnik Paderborn. ”Medan antalet maskiner utrustade med TERRA TRAC-drivenheter från början var drygt 10 procent, är det idag mer än 50 procent enbart för LEXION. I Nordamerika levereras mer än 70 procent av LEXION med våra larvband, medan det i Storbritannien är mer än 90 procent.”

TERRA TRAC-dreven fortsätter att utvecklas ytterligare. Under 2019 utökade CLAAS utbudet av högpresterande skördetröskor som är tillgängliga med TERRA TRAC-teknik med introduktionen av LEXION 5000/6000/7000/8000. Samma år påbörjades serietillverkningen av AXION TERRA TRAC, som visades som ett koncept på Agritechnica 2017, med två modeller. AXION är fortfarande den enda helfjädrade halvbandstraktorn på marknaden. I slutet av 2018 lade CLAAS även till två JAGUAR-hackmaskiner med integrerade banddrev till sin produktportfölj. Dessa är försedda med drev som har ett patenterat vändtegsskyddssystem som gör att drevens kontaktyta kan minskas vid vändning på vändtegen, vilket ger fördelarna med TERRA TRAC till gräsmarker och andra känsliga områden.

Den senaste medlemmen i TERRA TRAC-familjen på CLAAS är TRION. Lanserades 2021 och inkluderar för första gången möjligheten till en medelstor 5-rullatormodell med TERRA TRAC, från fabrik från Paderborn.

Relaterade artiklar