ANNONS

40 % av all majs i USA blir etanol

Ökande priser för olja och el medför ett ökat intresse för att framställa energi av lantbruksprodukter. I dag används 40 procent av hela USAs årliga majsproduktion till att framställa etanol.
Efterfrågan på spannmål och majs är stor trots de höga priserna och utbudet räcker inte till för både energi, livsmedel och foder. Fodertillverkarna måste köpa spannmål och soja oavsett vad det kostar för att förse djuren med foder. Spänningen mellan Ryssland och Ukraina gör inte någon skillnad vad gäller prisutvecklingen. Även den konflikten påverkar priserna uppåt just nu och det verkar fortsätta uppåt även denna veckan.
Analytiker tror nu på nya rekordpriser för spannmål och majs och i kombination med att den svenska kronan faller är det inte omöjligt att vete på Matif når över 3 kronor per kg igen. I söndags var priset 2:93 svenska kronor per kg på Matif i Paris.
Nu på söndag rapporterar vi som vanligt igen veckans prisrörelser på börsen i Chicago och Paris samt de svenska dagspriserna för fysisk vara.

Relaterade artiklar