ANNONS

Ytterligare två vildsvin har ASF

Insatsen för att förhindra att afrikansk svinpest sprider sig är i full gång. Sökande av döda och smittade vildsvin pågår under lördagen i den smittade zonen i Fagersta. Nästan 40 jägare genomsöker området.

Samtidigt har ytterligare provsvar från döda vildsvin från området blivit klara under dagen och det kan då konstateras att det nu handlar om tre vildsvin smittade med afrikansk svinpest som dött i området kring Fagersta.
I Katrineholm har det under dagen påträffats ett dött vildsvin som nu är skickat till analys angående ASF.
Journalister inbjuds till en kort pressträff i dag lördag klockan 17 för att ta del av dagens resultat. Medverkar gör Jordbruksverkets insatschef Robert ter Horst, SVA:s biträdande statsveterinär Karin Olofsson Sarnö och Svenska Jägareförbundets jaktvårdskonsulent Lars Björk.
Afrikansk svinpest har konstaterats i Fagersta kommun i Västmanlands län. I det smittade området finns regler som ska följas för att hindra smittspridning. Vildsvinen ska inte störas så att de rör sig ut ur zonen och sprider smittan vidare till andra områden. Afrikansk svinpest drabbar vildsvin och grisar men inte människor eller andra djurslag.

Relaterade artiklar