ANNONS

400 såg sprutdemon

Det blev bra uppslutning när danska VKST arrangerade en precisionssprutningsdemonstration på en träda tillhörande Nysø Gods på Själland i onsdags. Tio västskyddssprutor från åtta olika fabrikat visades upp.

Christian Rabølle, maskinrådgivare på VKST höll i demonstrationen som bestod av fyra moment. Först körde ekipagen i en ojämn bana för att förevisa rampens följsamhet. Efter det var det tre moment för att visa munstyckenas precision. VKST hade märkt ut 25 punkter på fältet som skulle behandlas och flög med drönare för att registrera detta. Samtliga sprutor fick samma styrfil från VKST och hade sen att köra banan och endast behandla dessa fläckar. Via styrfilen fanns även en tilldelningsfil med variabel giva i spannet 150 till 300 liter per hektar som växtskyddssprutorna skulle klara i det tredje momentet medan det fjärde momentet var att se till så det blev exakt rätt mängd per hektar i en sväng, det vill säga maskernas munstrycken skulle kompensera för rampens inner- respektive yttersväng.
De tio maskinerna hade lite olika lösningar för att klara variabel dos och spotspraying och hela resultatet finns i nästa nummer av NilehnTeknik som kommer ut den 22 juni. Är ni inte redan prenumerant är det enkelt att lösa genom att ni klickar här och fyller i namn och adress. En helårsprenumeration på NilehnTeknik kostar endast 299 kronor plus moms.
Totalt var det ett intressant och väl genomfört evenemang som drog till sig 400 lantbrukare.

Relaterade artiklar