ANNONS

5 kronor per kg för mjölken

Det är inte omöjligt att nå den nivån under året enligt den danska lantbruksekonomen och analytikern Palle Jakobsen.
Det skulle innebära en ytterligare prisökning från dagens nivå på 4:34 kronor per kg.
Som vi tidigare rapporterat om valde Arla att inte ändra mjölkpriset till februari, trots att priset steg rejält på Global Dairy Trade i slutet av januari. Läs den artikeln här.
Dock är det flera företrädare för mejeribranschen som tror att mjölkpriset fortsätter att stiga fram till sommaren, stabilisera sig några månader för att sedan falla tillbaka lite under hösten 2022.
En viktig orsak till att priset på mjölk ser ut att stiga långsiktigt, enligt Palle Jakobsen, är att normalt ökar alltid mjölkproduktionen när priserna stiger. Denna ökning får alltid effekten att det blir för mycket mjölk på marknaden och därmed faller priserna igen.
– Nu har vi ingen sådan ökning trots att mjölkpriset stiger, säger Palle Jakobsen i en intervju i danska Landbrugsavisen.
Anledningen till det är att kostnaderna inom mjölkproduktionen ökat kraftigt och att det därmed inte finns utrymme att tjäna pengar trots att mjölkpriset är på väg upp. Enligt Palle Jakobsens analys behöver mjölkproducenterna når nivån 5 kronor per kg för att nå lönsamhet i sin produktion.

Relaterade artiklar