ANNONS

65 år med vagnar

Ivarssons i Metsjö firar 65 år. Verksamheten startade på 1950-talet när bröderna Sune och Karl-Uno Ivarsson började bygga om lastbilschassin för lantbrukssyften i den lilla gårdsverkstaden på gården Metsjö. I början var verksamheten ganska blygsam men succesivt började fler och fler grannar höra av sig.

Verksamheten växte betydligt när lantbruket gick från att hantera spannmål i säckar till att hantera det löst. Detta gjorde att det ställdes större krav på produkterna i lantbrukets logistik vilket gynnade Metsjö. År 1984 började Metsjö som första företag att bygga vagnar från grunden med hydraulisk boggi, en då revolutionerande idé. På 1990-talet kom idén om Roll-on, Roll-off konceptet från den franska militären. Metsjö såg potentialen i flakväxlar-konceptet men också svagheterna med den lastbilsbaserade lösningen såsom långsam tipp, en tung konstruktion och små hjul. I stället valde man att bygga en flakväxlare anpassad för lantbruksbranschens behov med teleskopisk tippfunktion vilket gör den lika snabb som en vanlig tippvagn och med plats för stora hjul och lägre egenvikt. Med tiden har Metsjös rykte växt och Metsjö har idag återförsäljare på alla marknader i Nord och Centraleuropa.

Metsjö har haft ett stort fokus på kontroll av produktens kvalitet och att förstå de tekniska aspekterna från grunden för att alltid kunna göra produkten ännu bättre. Därför har man fortfarande all produktion i Metsjö som ligger strax utanför Linköping i Sverige. Metsjö har 80 anställda samt en stor produktionsanläggning på 30 000 kvadratmeter med några av Europas största produktionsmaskiner. Metsjö har fortfarande kvar lantbruket där allt spannmål som odlas eldas i Metsjös egna biovärmeverk som värmer fabriken. Företaget är fortfarande helt familjeägt med Anders Ivarsson som vd. Företaget växer och genomför under året flera stora investeringar.

65 års kampanj för att uppgradera vagnar äldre än 15 år
Under den tid som Metsjö har funnits har man hunnit genomgå många traktor-generationer med ständigt växande dragkraft och hastighet. Metsjös vagnar har bevisat sin goda kvalitet eftersom det är vanligt att en 30 år gammal Metsjövagn fortfarande är i professionellt bruk som en gårds huvudpjäs i logistiken under skörd med en modern, starkare traktor före. Det är mycket stor skillnad i hur mycket vagnen belastades förr jämfört med nu eftersom traktorerna är starkare och snabbare idag, samtidigt som lantbrukets produkter ofta är tyngre. Metsjö är stolta över sina produkters långa livslängd och vill förlänga gamla vagnars livslängd och trafiksäkerhet genom att som firande av sin 65 års dag erbjuda kunder uppgraderingssatser till kampanjpris för vagnar äldre än 15 år och den 11 oktober har företaget öppet hus tillsammans med sin återförsäljare Swedish Agro Machinery.
– Vi hoppas att gamla kunder tar denna chans att uppgradera sina 15 år och äldre vagnar för att bättre matcha dagens traktorstorlekar och krav. Man kan säga att kraften som vagnen utsätts för när man kör i 40 km/h istället för 30 km/h dubblas och många kunder kör idag betydligt snabbare än så med vagnar som egentligen är byggda för köptillfällets hastigheter. Idag anar vi att traktorerna kommer att gå ännu snabbare om 10 år och därför försöker vi bygga dagens vagnar för 70 km/h för att våra kunder ska vara redo, säger Anders Ivarsson, vd på Metsjö.

 

Relaterade artiklar