ANNONS

75 år med trepunktslyft

Massey Ferguson hyllar 75-års jubileet av lanseringen av den legendariska Ferguson Brown traktorn Typ A, som började serietillverkas i Juni 1936. Det var världens första serieproducerade traktor utrustad med Fergusons system för trepunktsanfästning av redskap. Det var den traktor som startade mekaniseringsrevolutionen inom lantbruket.

“Massey Ferguson är oerhört stolt över sin historia, vilken innehåller i stort sett varje större utvecklingsteg inom traktorteknik, från trepunktslyften, som först började serietillverkas på Ferguson Brown, hela vägen till lanseringen av selektiv katalytisk avgasrening på den första lantbrukstraktorn i världen, MF8600” säger Campbell Scott Manager, Brand Development and Sales Engineering.

“Vi anser att det är viktigt att komma ihåg det enorma och viktiga bidrag våra grundare – Daniel Massey, Alanson Harris och Harry Ferguson – har gjort för att mekanisera och förändra lantbruksbilden över hela världen. Vi fortsätter hedra dessa pionjärer dagligen genom vår strävan att utveckla ytterligare nya idéer för dagens moderna, högkvalitativa lantbruksmaskiner som med stolthet fortfarande bär deras namn,” tillägger han.

För att högtidlighålla detta stora steg i historien, har en utställning skapats i Massey Ferguson Technology Centre vid AGCO’s fabrik i Beauvais, Frankrike. På hedersplatsen står den första producerade traktorn av Typ A med serienummer 1 som såldes till Thomas McGregor Greer för arbete på hans gård Tullylagan Estate, i närheten av Cookstown, Tyrone på Nord-Irland.

Även om dess officiella namn är Ferguson Type A, kallas den oftast för Ferguson Brown. Harry Ferguson sägs ofta ha refererat till den som ‘The Irish Tractor’, möjligen på grund av att den första officilela visningen av Typ A traktorn skedde i April 1936 på Ballyclare, County Antrim, i Harry Ferguson’s hemland Nord-Irland.

Traktorn tillverkades i början vid David Brown’s Park Gear Works i Huddersfield, Yorkshire, England. Omkring 500 av dessa traktorer byggdes där, alla utrustade med en Coventry Climax Typ E motor på 20 hk. Senare flyttades traktorproduktionen till David Brown’s Meltham Mills traktorfabrik, också i området Yorkshire. Cirka 1350 Typ A eller  Ferguson Brown byggdes här och under 1937 böjade dessa monteras med en motor från David Brown vilken var mycket nära baserad på originalet.

Förutom att vara den första traktorn någonsin utrustad med tre-punktslyftsystemet, intruducerades flera av Harry Fergusons andra geniala konstruktions- och funktionslösningar. Under konstruktionen insisterade han på att bara använda höghållfasthetsbultar med speciella härdade bultskallar i enbart två dimensioner, så att en enda ”Ferguson-nyckel” var allt som behövdes för alla bultar och muttrar på hela traktorn.
Traktorn salufördes också med fyra olika redskap och var början av Fergusons marknadsföring av en lätt och smidig tractor som var enkel att använda och, som han uttryckte det, ”inte bara en traktor utan mekanisering som helt och hållet ersätter hästar!”.

Relaterade artiklar