ANNONS

8 av 10 svenskar vill ha gratis skolfrukost

En ny undersökning visar att 8 av 10 svenskar vill att skolan ska servera gratis skolfrukost. De mest positiva är mammor i mellan-Sverige där 9 av 10 är positiva. De minst positiva är unga män i storstäder.

– Det finns så många aspekter på frågan om skolfrukost. Här på landsbygden är det ofta stora avstånd och många barn måste gå upp väldigt tidigt för att resa långt till skolan. Då kan det hända att de väljer bort frukosten hemma av tidsbrist eller att de har hunnit bli hungriga igen innan skolan börjar, säger Beatrice Ramnerö som sitter i LRFs riksförbundsstyrelse och bor utanför Älvsbyn i Norrbotten.

På 1940-talet infördes gratis skollunch i Sverige med motiveringen att alla ska få samma chans att ta till sig undervisningen i skolan.

I en färsk Novusundersökning vill 8 av 10 svenskar att det nu också införs gratis skolfrukost – av samma anledning. Forskning visar att barn som äter frukost regelbundet presterar bättre i skolan, bättre studiero och därmed en mer hållbar arbetsmiljö för lärarna.

– Barn är det viktigaste vi har, därför är gratis skolfrukost en så häftig klockren fråga. Med relativt enkla medel kan man få så många positiva effekter, det visar undersökningar och det vittnar rektorer och lärare om, säger Beatrice Ramnerö.

Flera studier visar att barn som äter frukost varje dag är mer pigga och mätta. De som inte äter frukost regelbundet äter mer sockerbaserad energi. De får också i sig mindre protein, kalcium, fibrer och zink. Särskilt flickor drabbas av otillräcklig mängd med järn och C-vitaminer. Trots det äter endast två av tre grundskoleelever och bara hälften av gymnasieeleverna frukost dagligen.

Studier från Lunds och Stockholms universitet visar också att varje satsad krona på skollunchen ger samhället fyra kronor tillbaka.

– Jag ser skolfrukostfrågan som ett sätt att jämna ut de geografiska olikheterna och är även en viktig socio-ekonomisk fråga, för att ge alla barn bättre förutsättningar i skolan, säger Beatrice Ramnerö.

Novusundersökningen gjordes under perioden 13-19 januari 2022. 1 168 personer över hela Sverige svarade på enkäten.

Beatrice Ramnerö, LRFs förbundsstyrelse

Relaterade artiklar