ANNONS

Agco Finance bästa finansbolaget 2018

Finansinstitut som lånar ut pengar till lantbruket är pressade efter fjolårets torka. Uppenbarligen har en del blivit rädda efter alla negativa rubriker och krismötena har nog duggat tätt inom organisationerna. Vissa slår fullständigt back medan andra försöker finna lösningar för lantbrukare med hårt belastad likviditet.

Så kallade maskinlån är många gånger mycket lönsamma för lantbrukare som ska investera på gården. Räntan kan ibland vara ner mot 0 procent och kontantinsatsen ofta ner mot 20 procent av inköpspris. Lämnas ett inbyte som är värt mer än kontantinsatsen kan det till och med bli pengar över i handen hos lantbrukaren vid affär. Ett billigt sätt att finansiera rörelsekapital eller andra investeringar på gården.
För ett år sedan beskrev vi i denna tidning skillnader mellan ett antal finansbolag, både vad gäller räntenivåer och deras flexibilitet om kunden var i behov av en villkorsändring under avtalstiden.
Skillnaderna var stora och Agco Finance, som arbetar under nederländska De Landen, ansåg vi då var bäst. Vår undersökning grundade sig på verkliga krediter i lantbruket och där vi ställde samma fråga till alla. ”Vi har svag likviditet och önskar ett års amorteringsfrihet”.
I samtliga fall fanns maskiner som var värda mer än kvarvarande skuld men svaren skilde. Nordea och Swedbank sa nej till villkorsändring. Swedbank kunde flytta fram amorteringen från september till december för ett lån medan Danske Bank och Agco Finance genast tillmötesgick vår önskan. Danske Bank bad då om kvartalsbetalningar framöver i stället för årsbetalningar som var utgångspunkten.
Agco Finance var enklast att ha med att göra, de strök ett års amortering och allt fortsatt som vanligt med årsvisa betalningar och lånets löptid blev totalt 6 år i stället för 5.
I december 2018 var det dags igen att ställa samma fråga och bakgrunden blev naturligtvis att skylla på torkan.
Samtliga fyra fick frågan om det möjligtvis gick att förlänga avtalstiden ett år till. Egentligen var ju förutsättningarna för att göra detta enklare och mindre riskabla för Nordea och Swedbank som då går från fem till sex år jämfört med Danske Bank och Agco Finance som skulle öka till sju.
Sju år är i och för sig inget extremt i sig, det är den längsta amorteringstiden de flesta finansinstitut erbjuder från start.
Swedbank har panik efter 2018, det står klart. På frågan om förändrade villkor för amortering blev det inga stora förändringar. I stället för att amortera 435 000 kronor på en tröska den 30 september fick vi till svar att 100 000 kronor skulle amorteras vid avtalad tid medan resterande 335 000 kronor kunde skjutas två månader, till 30 november. Hjälper inte mycket i ett växtodlingsföretag som hamnat i kris efter ett torrår.
Nordea satt egentligen med de bästa förutsättningarna för att förlänga kredittiden. Maskinerna som var belånade där hade ett marknadsvärde på drygt 500 000 kronor och skulden var endast 174 661 kronor. Den skulle slutbetalas den 31 december 2018 och frågan handlade således bara om att flytta fram detta ett år med stor marginal mellan säkerheten och skulden. Räntan för detta lån var dessutom 1,3 procent, så ingen kostsam subvention där.
Svaret blev ja. Nordea beviljade amorteringsfrihet denna tredje gång vi ställt frågan.
Även Danske Bank var beredd att förhandla om villkoren, men med kvartalsvisa betalningar ökade detta inte likviditeten nämnvärt per den sista december 2018. Dock ger amorteringsfrihet kvartal 4-18 samt 1 till 3 2019 en stor fördel under innevarande år i ett växtodlingsföretag som får nästa intäkt först efter skörd i år.
Men precis som tidigare blev det Agco Finance som levererade det bästa upplägget.
De lämnade, som vi tidigare skrivit, om amorteringsfrihet redan år ett och tog därmed en ganska stor risk då värdet av objektet låg ganska jämt med skulden. Därefter har det maskinlånet amorterats i tre år och nu är det två år kvar när vi ställde frågan på nytt.
Men inga problem där. Utan att tveka eller begära in en massa uppgifter gick Agco Finance vår fråga tillmötes och gav amorteringsfrihet ytterligare ett år. Därmed blev det maskinlånet i praktiken sjuårigt i stället för fem som var avtalat från början. Agco Finance har dessutom den lägsta räntan av alla de vi jämfört, endast 0,26 procent och fortsatte med den även under förlängningsåret.

 

Med en traktor eller maskin som säkerhet kan räntan komma ner till nästan 0. Intressant för många företagare.

 

Agco Finance som arbetar under nederländska DeLage Landen är enligt NilehnTekniks fleråriga undersökning det mest flexibla finansbolaget.

Relaterade artiklar