ANNONS

Agco revolutionerar skördetröskan

Idag presenterade Agco sin helt nya tröskserie Ideal för pressen vid sin fabrik i italienska Breganze. Det är en maskin som är framtagen helt från ett vitt papper utan att ta hänsyn till någon gammal konstruktion som kostat pengar att ta fram, menar Agco.

Maskinen är en rotortröska om tre modeller med en respektive två rotorer. Det intressanta med maskinen är att man fått med 40 massflödessensorer och 12 spillsensorer som hela tiden kan övervaka tröskans prestanda och göra justeringar automatiskt. Det handlar inte bara om att förutsättningarna förändrats över tiden på dygnet, utan även att skördenivån ändras och att tröskans optimum vad gäller spill, kvalité och kapacitet därmed hela tiden förflyttas. För att på ett enkelt sätt ställa in detta har föraren en skala för vad som ska prioriteras.

Rent konstruktionsmässigt handlar det om en större maskin på nästan alla håll – 17 100 liters spannmålstank, tanktömning på 210 liter per sekund och bandställ som tillval med över tre kvadratmeters bäryta. Men i transport kan man få en maskin som är smalare än 3,3 meter.

Se morgondagens Lantbruksnytt för att höra en detaljerad intervju om Agcos nya skapelse och dess utveckling. Agco Ideal – en rotortröska med större kapacitet än vad som känns normalt idag, men som ska hantera halmen betydligt skonsammare.

Relaterade artiklar