ANNONS

Ägg – speciellt nyttigt på vintern

Nu har snart november passerat, en av årets mörkaste månader. Förra året hade vi endast 24 soltimmar i Sverige under hela november månad. I dessa mörka tider är det svårt att få i sig D-vitamin från solens strålar och därför blir kosten extra viktig. Mätningar visar att nästan 20 procent av den svenska befolkningen kan lida av D-vitaminbrist. Ägg är en bra källa för att tillgodose behovet och nyligen höjde Livsmedelsverket äggets D-vitaminhalt i sin livsmedelsdatabas då man upptäckt en mer potent form av vitaminet i ägg.
– Vi i norr behöver få i oss extra D-vitamin via kosten nu under det mörka vinterhalvåret och genom att äta ett enda ägg får du i dig en fjärdedel av det dagliga behovet av D-vitamin. Det är en av de bästa källorna för solskensvitaminet, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på branschorganisationen Svenska Ägg.

Näringsexperten: Ägg är dubbelt så nyttigt än vi tidigare trott
Nyligen höjde Livsmedelsverket äggets D-vitaminvärde i livsmedelsdatabasen till 3,700 mikrogram D-vitamin per 100 g ägg. Enligt Livsmedelsverket beror höjningen av värdet på att man upptäckt att äggulan innehåller ytterligare en form av D-vitamin; 25(OH)-vitamin D. Kunskapen om att denna form av vitaminet finns i livsmedel är ny och forskning visar att den varianten av vitaminet har fem gånger så hög aktivitet jämfört med vitamin D3, den form som anges för livsmedel och som används i vitamintillskott. Dagsbehovet av vitamin D ligger på mellan 10–20 mikrogram.

– Det här innebär att ägg är dubbelt så nyttigt än vi tidigare trott, säger Christer Rosén, näringsexpert på CHR Food & Health.

Kan stärka kroppens försvar mot luftvägsinfektioner
D-vitamin bidrar till immunsystemets och musklernas normala funktion och är viktigt för starka tänder och skelett. Mycket forskning bedrivs nu för att undersöka om brist på D- vitamin är en potentiellt ökad riskfaktor för att bli svårt sjuk i covid-19. Än så länge har forskningen visat att det finns en överrepresentation av de som lider av D-vitaminbrist bland de som blivit svårt sjuka av covid-19. Men något orsakssamband är ännu inte bevisat.

–  Däremot visar studier att D-vitamin kan ha betydelse för mottagligheten av luftvägsinfektioner, och därmed kan en brist av vitaminet innebära en ökad riskfaktor, särskilt under mörkare årstider och för riskgrupper, säger Christer Rosén.

–  Många som medvetet ser till att få i sig extra D-vitamin under höst och vinter använder kosttillskott. Men ägg är en naturligt rik källa till D-vitamin. Det är ett fantastiskt livsmedel som innehåller alla näringsämnen vår kropp behöver förutom C- vitamin. Ägg har både ett högt näringsvärde och dessutom ett lågt klimatavtryck, säger Marie Lönneskog Hogstadius.

En färsk livscykelanalys som forskningsinstitutet Rise gjort på uppdrag av Svenska Ägg visar att ägg är det mest näringstäta livsmedlet bland andra proteinrika livsmedel som ingick i studien (nötkött, fläskkött, hårdost, kyckling, lax och kokta bönor) samt har det lägsta klimatavtrycket, efter bönor.

Relaterade artiklar