ANNONS

Agri Syd köpte Sveriges första Krone pelletspress

För att kunna utnyttja halmen på bästa sätt, har Agri Syd investerat i en Krone Premos, en mobil pelletspress. Maskinen är den första som sålts i Sverige. Nu är pressen uppstartad och med hjälp av återförsäljaren Agrizon Maskin har man kommit igång på ett bra sätt.

Under Borgeby fältdagar 2023 köpte Agri Syd en Krone Premos pelletspress av Krone-återförsäljaren Agrizon Maskin i Ekeby och denna press är den första av sitt slag i Sverige. Hos Agri Syd ser man investeringen som ett led i att kunna vidareförädla den halm som skapas i företaget. Även majoritetsägaren Martin Nilssons hästintresse spelar in, då häst- och stallägare är en av målgrupperna för produkten som tillverkas. Andra målgrupper för halmpelletsen är smågrisproducenter, fjäderfäbesättningar samt kött- och mjölkproducenter.  Krone lanserade sin pelletspress 2019.

Pelletspressen fungerar med flera olika material förutsatt att de har en torrsubstanshalt runt 84 procent. Hos Agri Syd tänker man sig att göra pellets av halm av spannmål och raps, samt lusern och gräs.

Nu har man kört igång pressen och man började spannmålshalm.

— Uppstarten har gått bra och vi har fått god hjälp av Agrizon Maskin. Dessutom har vi haft tekniker från Krone här, som även de har varit delaktiga i uppstarten. Samarbetet med Agrizon fungerar bra och vi är väldigt nöjda med personalen som hjälpt oss igång, säger Martin Carlsson, driftsledare på Agri Syd.

Målet med pelletspressen är en produktion på 4000 ton per år.
Själva processen i pressen är så att man börjar med att placera storbalar av exempelvis halm på avlastarbordet och i samband med detta registreras storleken på balen. Därefter skärs balsnörena av och de samlas i en säck med hjälp av en finurlig funktion. Därefter rivs halmen och matrisen, som är den del av maskinen som komprimerar själva pelletsen, matas med halmen. Matrisen når en temperatur på 70 till 80 grader och denna temperatur krävs för att man ska få igenom pelletsen. Pelletspressen arbetar i stort sett automatiskt, men i början och slutet av varje arbetspass körs den manuellt tills man fått upp temperaturen. Då tillsätts rapsolja för att hjälpa pelletsen igenom matrisen. Avlastningen görs alltid manuellt. Maskinen registrerar mängden halm som matas in i pressen och mängden pellets som produceras. Det gör att man alltid har kontroll på sin produktion.

Pressen kräver en traktor på minst 400 hästkrafter och arbetskraften som behövs är en person i traktorn, för övervakning och styrning, samt en hjullastarförare för transport av halm till avlastarbordet samt för pellets från pressen. Pressen kan användas både stationärt och mobilt. Hos Agri Syd kommer den främst att användas stationärt, då det finns många fördelar med att pressa halmen med storbalspress, lagra den och sedan göra pellets när skörden är avklarad.

— Vi har alltid jobbat med Krone och haft ett bra och nära samarbete. Det fortsätter vi med även i framtiden, med Krones nya importör Farmers First, då vi är en av Sveriges främsta och största Krone-återförsäljare med gedigen kunskap och ett stort lager av maskiner och reservdelar, säger Joakim Alvarsson, vd på Agrizon Maskin.

— Just Premos-maskinen är ju lite speciell och vi har följt detta projekt tillsammans med Krone under en längre tid. Redan sommaren 2017 var jag på Jylland i Danmark när denna maskin provkördes i fält. På Borgeby Fältdagar 2023 fick vi chansen att i Sverige visa upp den för första gången och vi hade en rad av intressenter. Redan på mässan lades order på de två första maskinerna i Sverige och den första är ju nu levererad till Agri Syd. Den andra maskinen är såld till en kund i södra Skåne, en samarbetspartner till Agri Syd och den kommer att levereras i mars 2024, fortsätter Joakim Alvarsson.

— Jag känner grabbarna bakom Agri Syd väl och vi har en god relation sedan många år genom deras andra företag där vi också är leverantör. Vi har haft även en lång relation med Sydhalm som Agri Syd nu förvärvat, de har varit en av våra stora kunder på Krones Big Pack storbalspressar, berättar Joakim Alvarsson.

Relaterade artiklar