ANNONS

Agronod i nytt samarbete

Agronod, som står bakom klimatberäkningsverktyget Agrosfär, ingår ett samarbetsavtal med Varbergs Sparbank.
Genom samarbetet får fler lantbrukare möjlighet att enkelt beräkna och rapportera sin gårds klimatpåverkan, baserat på faktiska gårdsdata.

– Det är extra roligt att inleda ett samarbete Varbergs Sparbank, som jobbar väldigt nära sina lantbrukskunder. Genom samarbetet stärks förutsättningarna för den gröna omställningen, säger Emilia Liljeström, vd på Agronod.

– Vi är väldigt glada över samarbetet med Agronod och att vara en av de första bankerna i Sverige att kunna erbjuda Agrosfär till våra kunder, säger Maria Jahn, Skog- och lantbruksansvarig på Varbergs Sparbank.

Agrosfär hämtar data direkt från gårdens uppkopplade system, vilket minskar behovet av manuell administration. Till skillnad från många andra klimatberäkningsverktyg, som ofta använder schabloner eller uppskattningar baserade på genomsnittsvärden, baseras Agrosfärs beräkningar på faktiska data för varje enskild ko eller ton odlat vete.

Att beräkna och rapportera klimatdata är idag ofta ett manuellt och tidskrävande arbete för lantbrukare och många värden har varit schablonvärden. Med Agrosfär går hanteringen mycket snabbare och ger gårdsspecifika data, vilket sparar tid för lantbrukaren samtidigt som det ger ett mer verklighetsnära resultat”, säger Maria Jahn, Skog- och lantbruksansvarig i Varbergs Sparbank.

Pilotprojekt under våren
Under våren kommer ett antal kunder i Varbergs Sparbank att få testa på Agrosfär och därefter utvärdera sin upplevelse.

– Lantbrukssektorn spelar en central roll i Sveriges livsmedelsförsörjning. Samtidigt växer behovet av en grön omställning. Vi vill göra det enkelt för våra kunder att beräkna och få en tydlig översikt över sin klimatpåverkan. Därför erbjuder vi ett urval av våra lantbrukskunder möjligheten att få testa Agrosfär under våren. Blir utfallet bra ska vi se hur vi kan arbeta vidare med att hjälpa fler kunder, säger Maria Sjöstrand, Hållbarhetschef på Varbergs Sparbank.

Relaterade artiklar