ANNONS

AI för bättre analys av kornas beteende

Det blir nu lättare att sköta besättningen på mjölkgårdar tack vare DeLaval Plus Beteendeanalys,  det senaste driftsledningsverktyget som använder sensorer för att registrera varje djurs beteende, analyserar varje kos data via artificiell intelligens (AI) och hjälper mjölkproducenter att hitta sjuka och brunstiga kor.

Det nya systemet från DeLaval, världsledande inom mjölkindustrin, kan också lokalisera var varje ko befinner sig i stallet, varje sekund, varje dag, vilket gör det lättare att hitta kor som behöver tillsyn. Dagliga uppdateringar och information i realtid levereras till både till mjölkproducentens dator och en mobilapp vilket ger än mer effektiva att-göra-listor och beslutsunderlag.

 

– Genom att hantera kor snabbt och med rätt åtgärd kan mjölkproducenten förbättra gårdens prestanda genom att öka kornas produktivitet och välfärd, säger Joaquín Azocar, DeLaval Farm Management Systems.

Producenter med DeLaval Plus Beteendeanalys i sitt driftsledningssystem får ett fantastiskt verktyg som synliggör korna och deras behov.
Systemet fungerar med de nya BioSensor-örontranspondrarna från DeLaval, som automatiskt kommunicerar med mottagare som installeras i stallet. Informationen delas med DeLaval DeepBlue, en AI-baserad mjukvara som analyserar information i en sofistikerad kobeteendemodell. Systemet tillhandahåller toppmodern brunstidentifiering, idissling- och ätbeteendeberäkningar och ger tillbaka informationen till mjölkproducenter i form av åtgärdslistor så att de kan ta bättre, snabbare och mer exakta beslut.

Familjen Riddell som mjölkar 90 kor i Ontario, Kanada, installerade DeLaval Plus Beteendeanalys för att få hjälp att ta bättre hand som sina kor. ”Om kon inte mår bra kommer grafen på datorn berätta det för oss innan vi kan se det,” säger Jaclyn Riddell. Hennes man, Travis, har också märkt att AI-komponenten tar driftsledning till nästa nivå. ”Det tittar bakom kulisserna och kan hitta saker mycket snabbare än vad vi kan,” säger han.

 

Många gårdar kämpar med att hitta och behålla kompetent personal och DeLaval Plus Beteendeanalys står för en bättre arbets-upplevelse för mjölkproducenter och deras anställda genom att ersätta gissningsarbete med fakta. Verktyget, som också finns tillgängligt utan funktionen lokalisering i stallet, passar för olika stallutformanden och rapporteringskrav.

Relaterade artiklar