ANNONS

Alkohol medför att växter står emot torka

En måttlig dos etanol förhindrar växter från att torka ut. En japansk studie hävdar att alkohol sluter plantans klyvöppningar, varvid bladens vattenhalt höjs. Detta hjälper plantan att överleva en längre torrperiod.
I likhet med människor kan också en växt njuta av en kylig drink under en het och torr sommardag. Åtminstone har experter vid Riken Center för uthållig resursforskning i japanska Yokohama kommit fram till en liknande slutsats.
Det rapporterar Landsbygdens Folk som fortsätter:

Enligt den vetenskapliga tidskriften Plant and Cell Physiology kan en tillsats av etanol underlätta överlevnaden för växter under en längre torrperiod. Efter att ha tankat en rejäl dos etanol, kan en växt överleva upp till två veckor helt utan vatten.

Tricket med en ”snaps” mot torka och hetta fungerar emellertid inte med vilken konventionell alkoholhaltig sällskapsdryck som helst. De kräsna plantorna godtar enbart ren och klar hundraprocentig etanol.

Studiens huvudförfattare Motoaki Seki kunde fastställa att vete och ris klarar en torka på upp till två veckor om deras rötter får ett tillskott av etanol innan de ställs inför en förestående torrperiod. Ris behöver till och med en dubbel dos.

Som en reaktion på alkoholintaget stänger plantan sina klyvöppningar. Seki och hans kolleger upptäckte att växterna producerade högre halter av aminosyror än vanligt under behandlingen. Aminosyrorna främjar tåligheten för torka.

Enligt forskarna är en relevant slutsats av projektet att extern applicering av etanol på växter ökar torktoleransen. I praktiken är det möjligt att tillfälligt höja växternas torktolerans med etanol som en enkel och billig jordbruksmetod.

Motoaki Seki tror att tricket med ”snaps” kan göra genetisk modifiering av växter onödig, åtminstone i vissa fall. Men han varnar samtidigt för allt för höga doser. Allt för höga koncentrationer hämmar nämligen tillväxten och skadar plantan.

Relaterade artiklar