ANNONS

Alla överens om att mjölkpriset stiger

Att mjölkpriset stiger under nästa år verkar de flesta vara överens om, nu återstår bara hur mycket. Bakgrunden är ett underskott av mjölk totat i världen.

Som vi rapporterade om i torsdags höjer Arla sitt mjölkpris med 10,9 öre till drygt 4:48 kronor per kg med start den 1 december.
Några dagar tidigare gick nederländska Friesland Campina ut med sin höjning per den 1 december, de höjde med 47 öre per kg till 5:50 krmnor per kg. Arla ser ut att ligga en krona efter, men priserna är inte helt jämförbara vad gäller tillägg och efterlikvid, men helt klart är att Arla bertalar mindre för mjölken till sina leverantörer jämfört med Friesland Campina.
Hur mycket priset på mjölk stiger till under 2024 beror naturligtvis på land och vem man frågar.
Vi skrev om IFE-institutets prognos i slutet av november som trodde på 50 öre upp och ett toppris under 2024 på 5:84 kronor per kg. För att nådit behöver Arla höja sitt pris med 1:36 kronor per kg. Läs mer om det här.
Danska Seges tror också att mjölkpriset stiger med 50 öre per kg kommande år men hamnar då på 5:21 kronor per kg. Seges utgår således från ett pris om är 20 öre större än Arlas nuvarande pris.
dede

Relaterade artiklar