ANNONS

Allt fler bevattningsspridare stjäls

Bevattningsspridare försvinner numera inte bara på maskiner som står uppställda obevakade och utomhus under lågsäsongen för bevattning. Nu stjäls det även spridare i fält.

– Vi blev av med två kanoner från maskiner som var i drift i natt. De som tog dem har stannat bevattningsmaskinerna och gått ut i fältet och skruvat av spridarna och tagit dem med sig,  berättar Filip Niléhn, lantbrukare utanför Kristianstad.

Att stölderna av spridare ökat bekräftas av Mathias Granath vd på Rosenqvist Irrigation och Fredrik Svensson, lantbruksansvarig på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad. På Rosenqvist Irrigation meddelas att de har nya spridare på lager och det finns även hos tillverkarna.

– Om man inte har krav på en speciell modell levererar vi direkt, säger Mathias Granath.
En spridare kostar mellan 12 000 och 14 000 kronor.

Stölden täcks av försäkringen men lantbrukare som bara blir av med en kanon når inte upp till självrisken. Fredrik Svensson tycker det är en besvärande utveckling.

— Det har skett stölder då och då på maskiner som stått uppställda då de inte används. Jag hade en oro att det skulle kunna ske i fält med. Nu har vi fått det bekräftat, säger han.
Fredrik menar att det är viktigt att lantbrukarna hjälper varandra och har koll på om det kör runt bilar på ett märkligt sätt. Han ger även tipset att svetsa fast skruvarna så spridaren inte kan demonteras så enkelt. Nackdelen med det är att det blir även svårare för lantbrukaren den dag spridaren måste tas av.

Enligt uppgift till Lantbruksnytt är det ett tjugotal spridare som försvunnit natten till i dag onsdag inom ett område på bara några kilometer ett par mil söder om Kristianstad.

Relaterade artiklar