ANNONS

Analytiker svänger – nu ska vetepriset upp

Danska analytiker har under flera månader hävdat att priset på vete är på nedgång och anbefallt sälj. Vetepriset har trots det legat förhållandevis stilla senaste månaderna med varannan vecka upp och varannan vecka ner. När Putin för en dryg vecka sedan meddelade att kriget i Ukraina ska trappas upp steg vete i förra veckan med besked.
Nu svänger analytikerna på danska Minagro och tror nuvarande pris på Matif cirka 355:50 euro per ton är en ny botten och att priset sedan stiger. Deras analys i dag är att avvakta försäljning.
Och det ser ut att bli mindre spannmål i världen framöver. Brist på gödsel och dyr gödsel innebär sannolikt minskade skördar 2023.
Även vädret har gjort det svårare för många växtodlare att lyckas. Antingen är det för torrt i långa perioder eller för blött.
Cirka hälften av all majs och vete i världslagren ligger i Kina som aldrig exporterar och trots att det nu går ut båtar med spannmål via Svartahavet så är Ukrainas export blygsam i ett historiskt perspektiv. Färska siffror visar att Ukrainas spannmålsexport har minskat med 41,5 procent på ett år.

Relaterade artiklar