ANNONS

Olika bud om livsmedelspriser

Under juli månad sjönk priserna på livsmedel. Det visar FAO:s globala prisindex för livsmedel. Det var fjärde månaden i rad med fallande priser och i juli var nedgången 8,6 procent. Mest minskade priset på produkter gjorda av spannmål och vegetabilisk olja.
Men det finns organisationer som är av åsikten att livsmedelspriserna stiger igen. En av dem är Foodrunners som kom med följande rapport i går:

Jordbrukslivsmedelspriserna steg med +31 procent år 2021 och estimeras öka med ytterligare +22% i år, mitt i en allmän inflationskris på bl.a. elektricitet, bränsle och gödningsmedel. Flera år av lägre jordbruksavkastning har lett till låga lager och, på senare tid, Rysslands invasion av Ukraina har inte bara påverkat utbudet av basvaror som vete eller olja, utan spiller även över på substitut varor.
Michael Kärrberg, vd på matprisjämförelse appen Foodrunners konstaterar att:
– Det värsta är ännu att komma för svenska hushåll. Priserna i handeln på livsmedel återspeglar långt ifrån den ökning av råvarupriserna på livsmedel som observerats under de senaste 18 månaderna. Europas livsmedels- och dryckesproducenter har höjt sina priser med i genomsnitt +14% sedan början av 2021, med de starkaste prisökningarna bland vardagsprodukter, inklusive oljor och fetter (+50%), mjöl (+29%) och pasta (+19%).

Däremot har detaljhandelspriserna på livsmedel endast justerats med jämförelsevis blygsamma +7%, vilket betyder att detaljhandeln ännu inte har överfört ens hälften av de högre livsmedelsproducenternas priser till detaljhandelspriserna på livsmedel. Ser man tillbaka på tidigare episoder av hög livsmedelsinflation så visar den att detaljhandelspriserna i stort sett alltid anpassar sig till producentpriserna med eftersläpning.

– Hög inflation, tillsammans med en post-pandemisk nedgång av försäljningen av flertalet livsmedelsvaror i butik pressar lönsamheten för många svenska livsmedelshandlare. Det leder till att vi kan förvänta oss generellt höga genomslag på konsumentpriserna under 2022 och 2023, avslutar Michael Kärrberg.

Relaterade artiklar