ANNONS

Ansvarstagande Regering – Bra vårbudget

Jag har tidigare kritiserat Riksbanken och Regeringen för att inte gå i takt. Nu får jag ta tillbaka den kritiken.
Vårbudgeten var är ett gott exempel på att allt fler har förstått det allvarliga ekonomiska läget och att enda möjligheten att ta sig ur den är ett stålbad utan kompromisser.

Om Riksbankens räntehöjningar, vilka jag fortfarande vidhåller går alldeles för fort, utan att man inväntar effekterna, ska få någon effekt kan inte Regeringen samtidigt sprida pengar och ge ut stimulanspaket. Det gör man inte längre, visar vårbudgeten.
Tack Elisabeth Svantesson!

Naturligtvis får hon och Regeringen ta emot kritik, men det får man ju ta för vad det är. Socialdemokraterna är i opposition och måste kritisera oavsett vad de egentligen tycker innerst inne. Reportrar måste ifrågasätta, oavsett vad de själva kan räkna ut är bra. Centerns uttalande är däremot ett bra mått på verkligheten. De är varken i opposition eller i regeringsställning och var inte heller särskilt kritiska till vårbudgeten. Några synpunkter var de dock naturligtvis tvungna att dela med sig av. De måste ju synas!

Att det dröjde ett halvår innan Regeringen kunde göra en åtstramning var kanske inte heller så märkligt. De gick till val på bland annat sänkta bränslepriser och ökat elstöd. De var tvungna att göra en del även om det var fel. Och där får man säga att de levererat. Extremt snabbt rullades ett elstöd ut där de flesta redan fick pengarna i handen i februari i år, mindre än ett halvår efter det att regeringen tillträdde.

Man ska även ha i åtanke att regeringen består av tre partier och ett samarbetsparti, som dessutom är störst av dem alla fyra. Mot den bakgrunden får det anses som att både beslut och leveranser kommit mycket snabbt och ovanpå lågkonjunktur och inflation ska de hantera Turkiet och Ungern inom Nato-ansökan samt försöka få stopp på alla dödsskjutningar i Sverige och öka elproduktionen i landet. Magdalena Andersson hade en regering med enbart två partier där Socialdemokraterna var klart störst samt två mindre samarbetspartier. De hade betydligt svårare för att besluta och genomföra och där det ena regeringspartiet plötsligt hoppade av. Miljöpartiet har visserligen aldrig varit särskilt kända för att ta ansvar. Mest gnälla på andra och bromsa. Deras kritik till vårbudgeten behöver man inte ägna mycket energi på.

Nu är det payback time

Svenska folket har levt över sina tillgångar i två, tre decennier. Nu måste alla lära sig att det går att göra mer med mindre när det är tuffa tider. Jag har arbetat inom verkstadsindustri, försvaret, lantbruket, maskinförsäljning och tidningsmedia. Ingenstans har kapacitetsutnyttjandet för varken inventarier eller personal legat över 50 procent i snitt och då skulle det förvåna mig om man är effektivare i andra branscher som skola och omsorg. Det är således inte mycket att gnälla över. Nu är det bara att bita ihop så att inflationen och räntan gå ner igen. Det kommer att bli bättre om några år. Dock kommer det förhoppningsvis inte att bli som de första 20 åren på 2000-talet igen, där familjer kunde ha två löner men sätta sprätt på tre varje år.

Relaterade artiklar

2 kommentarer om “Ansvarstagande Regering – Bra vårbudget”

  1. Otto

    Det känns som du pratar för dig själv! Du är väldigt kategorisk i ditt inlägg! Speglar säkert din egen situation! Dock finns det en värld utanför din hydda! Denna regering har haft en bra start tagit bort danstillstånden och avskaffat påsskatten! Förstår att du glädjer dig åt det! Jag går får fortfarande o väntar på Elstöd! Skandalmässigt hanterat!

  2. Anders Niléhn

    Det är naturligtvis bra att avskaffa danstillstånd, även om det är en liten fråga. Skatt på plastpåsar är ju också rena idioti, så bra om det också kan försvinna.
    Håller med dig att det är olyckligt att de flesta fått elstöd men att några tyvärr fått vänta. Orättvist. Därför hade det som alltid varit bäst med inga stöd alls.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.