ANNONS

Årets Traktor 2025 är igång

I dag och i morgon samlas juryn för Årets Traktor i Milano tillsammans med alla de traktortillverkare världen över som vill nominera finalister till årets utvärdering.

Totalt är det 21 modeller från 17 fabrikat och 12 tillverkare som ställer upp i år.
Nytt är att traktorerna är uppdelade i fyra klasser; specialtraktorer, gårdstraktorer, medelstora traktorer och stora traktorer.
Det är således den tidigare fältklassen som nu delats upp i två vilket är rimligt då de sträcker sig från knappt 200 till över 600 hästkrafter i dag och går inte längre att jämföras i en enda klass.
Startheatet är jämnt, fem traktorer i varje klass utom gårdstraktorer som är sex stycken.
En annan nyhet är att endast två traktorer är belagda med embargo och för en av dem gäller det endast teknisk data.

Ett fabrikat är med för första gången och det är indiska Tafe. Det är ett företag som tillverkar drygt 200 000 traktorer per år vilket gör dem till världens tredje största traktortillverkare. De är kända för att licenstillverka gamla modeller av Massey Ferguson men har en egen utvecklingsavdelning och konstruerar även egna modeller, som den som medverkar i årets uttagning till finalen i Årets Traktor 2024.
Tafe säljer många traktorer i Indien men även till Amerika, Afrika och Europa.

I Lantbruksnytt webb TV i morgon onsdag sänds inslag direkt från traktorpresentationerna i Milano.

Traktorerna som presenterats för att ha en chans att gå till final i Årets Traktor 2025 är:

specialklassen:
Yanmar YT359 Rops
Antonio Carraro Tony 8900 TRG
Keestrac/Rigitrac B1e/SKE40
Landini Trekker 4
Ferrari E-Astral

gårdstraktorn:
Tafe 7515
Massey Ferguson (embargo)
Steyr 4120 Plus
Lindner Lintrac 70 LDrive
Hattat T4125
Fendt e107 Vario

medelklassen:
Claas Arion 660
Case IH Puma 260 ASF Connect CVXDrive
McCormick X7.624 VT-Drive
Valtra N175Direct
Fendt 620 Vario

stora klassen:
JCB 8330 iCon
New Holland T7.340 HD
Massey Ferguson 9S.425
Case IH Quadtrac 715 AFS Connect
Valtra S416

Den uppmärksamma ser att Massey Ferguson 9S425 var i final i fältklassen även i fjol, men då den inte segrade då är det fritt fram för tillverkaren att nominera modellen igen, och så gjorde Agco.

Nu ska den internationella juryn välja ut vilka av de nominerade traktorerna som ska gå till final i de fyra klasserna. Dessa presenteras i sommar och finalisterna testas och utvärderas av juryn under hösten. Då sätts det poäng enligt vissa parametrar och det juryn tittar på är; motorn, transmissionen, hydrauliken, elektroniken, hyttkomforten, utrustningsnivån och nya tekniska lösningar.
På så vis får man fram en vinnare i varje klass och prisutdelningen är på öppningsdagen på Eima i italienska Bologna den 6 november i år.
Av alla traktorer i final har juryn även möjlighet att välja en traktor som står för ett hållbart lantbruk. Parametrar att ta hänsyn i det valet är energislag samt teknik som främjar marken, klimatet och miljön. Denna traktor får utmärkelsen Sustainable Tractor 2025.
Juryn består av 25 teknikreportrar från 25 länder i Europa och Anders Niléhn, redaktör för Lantbruksnytt har varit representant för Sverige sedan år 1999. Årets Traktor startade år 1998.

Relaterade artiklar