ANNONS

Årets upptagare såld i Sverige

Potatisupptagaren Evo280 blev på Agritechnica utsedd till Machine of the Year i kategorin upptagare och ett exemplar har redan sålts i Sverige. Modellen ser för ett otränat öga ut som en uppdaterad version av den populära 150-60:an, men har fyra piggmattor istället för tre. Enbart Evo280:s två första piggmattor är så stora att de är större än 150-60:ans tre mattor tillsammans, så det är tal om verkligt stor rensyta på den nya maskinen.

Evo280 har även SmartView-kameror där föraren kan välja att dela upp synfältet från en enda kamera i flera bilder, om det är något speciellt man vill hålla extra koll på. Dessutom kan man zooma in eller visa bilden i slowmotion, vilket gör att man verkligen kan bilda sig en uppfattning om det som visas.

Evo280 är först ut av de bogserade maskinerna med att vara uppkopplad till portalen myGrimme, vilket också innebär att servicepersonal kan koppla upp sig mot maskinen och exempelvis övervaka vissa delar på maskinen på distans via de nya kamerorna. På Grimme ser man att det eventuellt skulle kunna gå att utvidga användningsområdet för kamerorna till fler ställen på ett lantbruk.

Vidare har Evo280 en ny typ av givare på diabolen som står för radföljningen, vilket betyder att man kan sätta ner billen på önskat ställe i raden och ange ett nollvärde som ska följas. Det ska ge en bättre radföljning på jordar där kupans form kan förstöras av erosion.

De nya SmartView-kamerorna kan livesända till exempelvis en läsplatta.

 

Relaterade artiklar