ANNONS

Asiatiska djurmarknader lägger grunden för pandemier

Det kan mycket väl blossa upp en ny pandemi likt den som i dag härjar i större delen av världen och som vi känner som Covid-19. Bakgrunden är alla de marknader med exotiska djur som bland annat förekommer i Asien. Det är framförallt i Kina som dessa djurmarknader finns och enligt en undersökning gjord av University of Sydney är dessa djurmarknader idealiska för spridning av virus från djur till människor. Forskare vid universitetet har undersökt drygt ett dussin vilda djur från sådana marknader, djur som köps bland annat för att bli exklusiv föda för människor. I dessa djur har 71 olika virus påträffats som kan smitta människor. Av dessa anses 18 vara högriskvirus och som kan skapa pandemier liknande den som råder i dag.
Denna handel i Kina är värd cirka 800 miljarder svenska kronor per år och är således viktig för många. Det handlar om att köpa exotiska djur för deras päls, att ha dem som husdjur eller att äta dem.
I Kina har dessa marknader varit förbjudna sedan år 2020 till följd av pandemin, men det sker fortsatt handel i det dolda samt i andra länder i Asien.
Det forskarna kommit fram till är att virus kan smitta tvärs över arter. Rätt virus i rätt djur vid rätt tillfälle kan starta en ny pandemi bland människor sammanfattar University of Sydney sin forskningsrapport.

Relaterade artiklar