ANNONS

Att bli mer energieffektiv ett måste för Sveriges odlare

Experterna är överens. För att bedriva lönsam odling av potatis, gurka, sockerbetor och tomater i Sverige är energieffektiva lösningar A och O.
– Det gäller att både få en kostnadseffektiv produktion och att vara intelligent på marknaden, säger Jan Eksvärd, expert hållbar utveckling på LRF, en av föreläsarna på det energiseminarium som ges under Elmia Odla i höst.

När Elmia Odla arrangeras på Elmia den 17–18 oktober hålls ett seminarium på temat lönsam och energieffektiv odling i framtiden. För helt klart står de nordiska odlarna står inför en rad utmaningar, inte minst när det gäller lönsamhet. Och nyckeln till bättre lönsamhet är att bli mer energieffektiv, det menar LRF och många med dem.
–      Tyvärr pratas det för lite om energieffektivitet i den här branschen och man vet inte riktigt hur man ska gå till väga. Det gäller att fokusera på att bli smart i produktionen. Men för att få koll på sin effektivisering är en energikartläggning nödvändig så att man ser mycket tid, pengar och miljöpåverkan det finns att hämta inom olika områden, säger Jan Eksvärd.

Men under Elmia Odla kommer odlarna att få både kunskap och tips. Den 17 oktober hålls ett halvdagsseminarium som riktar sig till odlare. Här kommer de att få höra hur och varför man ska satsa på energieffektiviseringar och vilka möjligheter som finns i form av teknik och investeringsstöd. Dessutom får man lyssna till verkliga case där odlare hittat smarta lösningar och samarbeten och på det sättet nått stor framgång.
–      Som mässarrangör tycker vi det är viktigt att visa på de möjligheter som finns och ge odlare inspiration och kunskap, säger Maria Lindsäth, projektledare för Elmia Odla.

Seminariet hålls den 17 oktober och medverkar gör Christel Gustafsson, landsbygdsstrateg på Jordbruksverket, Jan Eksvärd, LRF:s miljöchef, Ola Pettersson, JTI, Sven Norup, Norup Biogas och Marcus Söderlind, odlare i Habo.

Relaterade artiklar