ANNONS

Balar mot cancer blir uppmärksammad konst

Elin Bäckströms höbalskonst är allt annat än hötorgskonst. Lantmännens fototävling på Instagram, där deltagarna tar bilder av färgglada höbalar på Sveriges åkrar och taggar med #balarmotcancer, är i full gång. För sjätte året i rad gör Elin konst av de rosa och blå balarna som pryder de svenska fälten.

Vita, rosa och blå höbalar sätter just nu färg på landskapet. Svenska lantbrukare stöttar cancerforskningen genom att välja den blå eller rosa ensilageplasten för att lagra foder. De färgglada balarna uppmärksammas extra mycket tack vare Lantmännens fototävling #balarmotcancer som pågår under sommaren.

Förra årets vinnare Elin Bäckström tar fototävlingen ett steg längre och gör konst av höbalarna. För sjätte året i rad! Konsten utvecklas mer och mer för varje år och i Tandfors utanför Kalix kan man just nu beskåda Elins senaste verk, hennes tema i år är emojis.

– De blå och rosa balarna är ett bra sätt att uppmärksamma och stödja cancerforskningen och jag är glad över att bidra med det jag kan. Jag tycker det är ett mycket bra initiativ av Lantmännen att anordna en sådan här tävling och att en del av pengarna för varje rulle plast går till en bra sak. Dessutom är det kul att glädja bilisterna i semestertrafiken, säger Elin.

Det är Elins mamma och syster som driver jordbruket i Tandfors och äger balarna som utgör grunden för konstverken. Att måla på just höbalar är inte helt lätt, det finns flera utmaningar med den här typen av konst.

– Det är svårt att hitta en färg som håller på plasten, jag har fått prova mig fram med åren och experimenterar lite grann. En annan utmaning är formatet, balarna är så pass stora att jag får backa tillbaka några meter flera gånger när jag målar, för att vara säker på att resultatet blir som jag tänkt mig, säger Elin.

Elin är utbildad maskiningenjör men har alltid tyckt om att måla. Förra året tog hon hem vinsten i Lantmännens tävling och i år är det redan många som har hört av sig eller gillat och kommenterat hennes bidrag på Instagram.

– Konst är en bra hobby och ett sätt för mig att koppla av. Jag målar en hel del tavlor på fritiden och tar min inspiration från film, serietidningar och böcker. Jag har fått mycket positiv feedback i år och jag kommer definitivt fortsätta att måla höbalar de kommande åren!

För varje rosa eller blå rulle ensilageplast som Sveriges lantbrukare köper skänks 15 kronor oavkortat till Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation respektive Prostatacancerförbundet. Lantmännens fototävling pågår under hela sommaren och avslutas den 15 september, på Internationella prostatacancerdagen. För att vara med och tävla: fotografera rosa eller blå balar och publicera på Instagram med taggen #balarmotcancer. Vinsten är en kasse full av bra mat från Lantmännen.

Relaterade artiklar