ANNONS

Billig torklösning

Jörgen Sturesson, ekologisk lantbrukare utanför Östraby har köpt Schmeltzerfläktar, körbara plåtar och kanaler med 22 % genomströmning. Vanliga plåtar har bara 11 %.
Han rev ut gamla kostallet grävde ner en kanal på 1,8 meter och 1 meter bred för luft under golvet mitt i gamla stallet. Mycket smart lösning så han har inga synliga stora kanaler som stjäler plats och förfular. Därifrån fördelade han kanalerna till höger och vänster om djupkanalen så han har 2 stora tippningsfickor. Han stänger varje kanal med luckorna på bilderna.
Jörgen satte en 15 kW fläkt som han torkar med. Tillsätter lite varmluft på natten annars kör han med vanlig uteluft. Han har torkat ner 50 ton väldigt våt vara på några dagar till lagringsdugligt.
Jörgen kommer att sätta in en 22 kW fläkt som kommer att ge mycket mer luft så han kan torka ännu större volymer på en gång.
Han visste från början vad han ville ha och har med FarmMacs hjälp och en rådgivare själv byggt upp konceptet till vad han önskade sig. Det som förvånade mest är att med den höga luftfuktighet som  vi haft mestadelen av hösten ändå lyckats så bra med torkningen. Jörgens egna teorier om luftgenomströmning och torkens utformning har stämt med verkligheten.

Relaterade artiklar