ANNONS

Bra äppel-år för Kiviks musteri

Nu är årets äpplen skördade hos Kiviks musteri. Enligt musteriet blev årets äppelskörd god både vad gäller volym och kvalitet. Värmen gjorde att alla sorter mognade flera veckor tidigare än väntat och med extra god smak.

Företaget konstaterar att 2022 är ett bra äppelår, efter en odlingssäsong där en varm och torr vår följdes av en värmebölja i augusti som avslutade säsongen med positivt. Resultatet blev äpplen av hög kvalitet och med god smak.
– Vi ser hur äppelsäsongen blir allt mer ojämn och att det inte som tidigare finns några normalår. Man kan generalisera och säga att antingen är det torrare, regnigare, varmare eller kallare än förr. I år gjorde till exempel värmen att alla sorter mognade fler veckor tidigare än vad vi är vana vid, vilket gav oss riktigt goda äpplen. Vi hade en frostknäpp i maj, men det påverkade inte kvaliteten, säger Jan Flemming Jensen, Odlingschef på Kiviks Musteri.

I Kiviks Musteris odlingar i Kivik på Österlen och utanför Lund finns ett femtiotal olika äppelsorter. Alla har olika förhållanden mellan sötma och syrlighet. Majoriteten av äpplena används till must och cider, men en del säljs i butik som konsumtionsäpplen. Beroende på vad äpplena ska användas till plockas de i olika faser av mognadsprocessen, då det är detta som avgör äpplets slutliga arom.
Äppelodling är ett hantverk och både beskärning och skörd sker helt för hand. Ett tidskrävande arbete då Kiviks musteri har 120 000 träd på sina odlingar.

Relaterade artiklar