ANNONS

Bredal demonstrerar precisionsgödsling som håller

På lantbruksmässan Borgeby Fältdagar visar Bredal precisionsgödsling “live” som en del av demonstrationerna. Vid montern visas den nya bogserade kalk-/gödningsspridaren K110 XESC med extra stora hjul och spridningsbredd upp till 48 meter samt lyftmonterade gödningsspridare.

Danska Bredal har en uttalad produktfilosofi som betonar enkelhet, precision och driftssäkerhet. Detta understryker de på årets Borgeby Fältdagar genom att demonstrera precisionsgödsling och visa ett urval av nyheter och produkter som är inriktade på precisionsjordbruk.
Det omfattar bland annat den nya bogserade K110 XESC kalk-/gödningsspridaren för stora arealer och stora spridningsbredder samt den lyftmonterade F4-gödningsspridaren med ISOBUS-styrning och sektionskontroll. F4-spridaren kommer att demonstreras båda dagarna på Borgeby.

Fokus ligger på precisionsjordbruk
Den klassiska Bredal-disciplinen, kalkspridning, representeras av en K85 utrustad med spridningsverk för kalk. Slutligen avrundas presentationen vid montern med den robusta, lyftmonterade SGS-spridaren för sand- och saltspridning.

Kalk- och gödningsspridare i stort format
Den nya Bredal K110 XESC är en kombinerad kalk- och gödningsspridare. Med den förlängda behållaren är kapaciteten ökad till 11 m³, och den kan utrustas med extra stora hjul med en diameter upp till två meter. Det är första gången Bredal K110 XESC visas på Borgeby Fältdagar.
Hjuldimensionen ger extra markfrigång och ett lägre specifikt marktryck. Resultatet är betydligt bättre framkomlighet, så spridaren rullar lättare. Det finns också möjlighet att montera smalare däck som passar i körspåren och därmed är mer skonsamma mot grödorna.
Den nya spridaren är utrustad med Bredals fällbara XE-spridningsverk, som har en spridningsbredd upp till 30 meter med kalk, 40 meter med urea och 48 meter med handelsgödsel. Den breda spridningen av kalk innebär att säsongen för kalkspridning kan förlängas eftersom den kan köra i körspåren.
Dessutom har den nya spridaren sektionskontroll, lutningssensor med anpassad dosering vid körning på ojämnt terräng, kantspredning åt båda sidor, vågceller och ISOBUS-uppkoppling till traktorns GPS.

Den klassiska K85 för problemfri drift
Vid montern visas även den klassiska K85, en kombinerad spridare för jordbrukskalk, handelsgödsel, kompost, aska och andra material. K-spridarna är byggda för många års problemfri drift och kan – beroende på utrustning – sprida kalk upp till 16 meters bredd och handelsgödsel upp till 36 meter. Den utställda versionen är utrustad med spridningsverk för kalk.

Lyftmonterad F4 för de professionella
Bredal F4-spridaren är den lyftmonterade lösningen med stor kapacitet. Den är byggd i mycket hög kvalitet och utvecklad för att möta de olika kraven på graderad gödsling, gränsspridning, kilformad spridning och restbreddsspridning.
På F4-spridaren matas handelsgödseln på två band som styrs oberoende av varandra. De sprider enligt principen med fyrdubbel överlappning, där varje spridartallrik arbetar i dubbel arbetsbredd som på de stora bogserade spridarna. Detta säkerställer en mycket hög precision i tilldelningen av gödsel.

Demonstration av precisionsgödsling
Som något nytt deltar Bredal i årets maskindemonstrationer på mässan. Det sker klockan 14 båda dagarna, där den lyftmonterade F4-gödningsspridaren och dess kvaliteter blir demonstrerade och dokumenterade. Med stort fokus på principerna bakom precisionsjordbruk och fördelarna med att använda det i praktiken förväntar Bredal stor intresse för maskindemonstrationerna.

Marknadens bästa testanläggningar
Bredal-spridarnas precision testas kontinuerligt på den 3 000 kvadratmeter stora och toppmoderna testanläggningen vid fabriken i Vejle. Här kan de prövas realistiskt med full spridningsbredd, så att man inte behöver nöja sig med simuleringar av spridningen. Spridningsbilder på upp till 70 meters bredd kan testas på centret, vilket är mer relevant än någonsin. De många kvaliteterna i handelsgödseln samt utvecklingen mot allt större arbetsbredder ställer krav på spridningstabellernas tillförlitlighet. I testanläggningarna finns det utrymme att pröva detta i praktiken och dokumentera resultaten.

Enkel och driftssäker halkbekämpning
Bredals lyftmonterade SGS-spridare uppfyller kraven på stor kapacitet när det gäller att salta eller sanda kalla dagar. Det är en hydrauliskt driven, lyftmonterad saltspridare med en variabel arbetsbredd på 2 till 10 meter. Detta gör den extra mångsidig och idealisk för spridning på både cykelvägar, vägar och parkeringsplatser.

SGS-spridaren är byggd för lång tids problemfri drift tack vare dess enkla mekanik, robusta konstruktion och behållare i rostfritt stål. Det breda matningsbandet säkerställer en problemfri dosering och stoppar inte, även om det är fuktigt eller saltet klumpar. Spridartallrikarna och matningsbandet är hydrauliskt drivna och dosering och spridningsbredd regleras via en dator, där de önskade värdena lätt och enkelt kan programmeras och ändras. SGS-versionen är idag standardutrustad med ISOBUS-styrning.

Starkt nätverk bakom Bredal i Sverige
Bredal A/S är representerade i Sverige med ett starkt och landsomfattande återförsäljarnätverk som omfattar sju återförsäljare med totalt 18 avdelningar.

Relaterade artiklar