ANNONS

Brist på majs kan få upp vetepriset

Rejäl torka i Argentina och minskad skörd av majs som följd av det i kombination med minskade majsskördar även på andra platser i världen medför att det blir ont om majs efter innevarande säsong. Minskad skörd leder till minskad förbrukning.

Den värderingen gör det amerikanska Lantbruksministeriet som i sin senaste rapport som exempel skrev ner den argentinska skörden av majs med 7 miljoner ton till 40 miljoner ton och för att balansera detta skrevs även konsumtionen av majs ner med 6 miljoner ton.
Flera marknadsbedömare tror att USDA har fel i sin bedömning att konsumtionen följer med ner enbart för att balansera. Brist på majs kan som exempel ge ökad förbrukning av vete. Det är således möjligt att den minskade majsskörden får priset att stiga och då även tar med sig vete uppåt igen. Efter förra veckans prisfall började vete med att stiga något denna veckan på såväl Paris- som Chicagobörsen men föll tillbaka i går tisdag på eftermiddagen efter det att fraktavtalet mellan Ukraina och Ryssland presenterades.

Relaterade artiklar