ANNONS

Bunden ränta – kan mycket väl vara det bästa i dag

Efter årets fyra räntehöjningar om totalt 2,5 procent anser de flesta att det nu är fört sent att binda räntan. Det tåget har gått! Men det är långt ifrån säkert. Det finns analytiker som tror på fortsatt stor inflation och att räntan stiger under en mycket lång period nu.

John Jensen är chefsanalytiker på danska AgroMarkets. I onsdags höll han föredrag på Odense Congress Center. Temat för dagen var finansmarknaden.
Under en lång period har John Jensen anbefallt framförallt rörliga räntor då detta ger mer likviditet och passar växande verksamheter bäst. Då och då har rådet varit en mix av rörligt och bundet men ofta med tyngd på rörligt.

Nu har John Jensen svängt helt
Han tror inte på bankernas prognos om att de nuvarande räntehöjningarna får ner inflationen.
I stället tror han att räntorna måste höjas lite till då och då och när nuvarande recession är över och det åter blir tillväxt så kommer räntan att stiga ännu mer.
De 20 år med fallande och låga räntor vi haft fram till i våras är slut för överskådlig tid enligt John Jensen.
Att ringa banken i dag och binda räntan i nivån 4 procent, det är där den ligger från 5 till 10 års bindningstid i dag, kan kännas lite tungt med tanke på att man betalade drygt 1 procent rörligt i mars i år, samt kunde binda på 5 år till 1 procent så sent som sommaren 2021.
Men det är historia menar John Jensen. Då var finansmarknaden coronadopad till max. Dit når vi aldrig igen och nu är det andra vägen som gäller.
Fortsätter räntan upp ett par procent över nuvarande nivå och ligger kvar där blir den rörliga räntan cirka 6 procent och då är ju 4 procent på ett bundet lån att föredra. Det är inte omöjligt att den rörliga räntan blir högre än så enligt John Jensen.
Framförallt verksamheter som konsolideras och har växt färdigt, ska välja fast ränta enligt John Jensen medan företag som expanderar kan ha en fördel med viss del rörligt.

Det är således stora skillnader mellan Svenska Riksbanken, svenska banker och AgroMarkets chefanalytiker
Riksbanken har aviserat en sista räntehöjning i början av 2023 och att räntan därefter ligger stilla och kan sänkas igen under år 2025.
Svenska banker som kollektiv är lite mer optimistiska. Det kommer en höjning till men sen får man bukt med inflationen och för att inte tappa all fart i samhället sänks räntan redan år 2024.
John Jensen räknar således med att vi går in i en helt ny ekonomisk tid. Han säger det aldrig rakt ut under sitt föredrag, men man kan utan överdrift tolka honom som att en ränta på 10 procent inte är någon omöjlighet det heller.

Relaterade artiklar