ANNONS

CNH har förarlösa traktorer

För några år sedan presenterade Fendt en förarlös traktor. Systemet hette GuideConnect och byggde på att två trakktorer arbetade tillsammans på fältet men det behövdes enbart förare i en av dem.
För ett drygt år sedan visades ytterligare en Fendt utan förare och denna gången klarade sig traktorn helt själv på åkern. Dock var det inte Agcos system i den utan utrustningen kom från nederländska Probotiq X-Pert Technologis, vilka representeras av Datalogisk i Danmark och Sverige.
Nu visar CNH samma teknik i Case IH och New Holland. Som vi skrev om här på Lantbruksnytt i går har Case IH visat upp en maskin helt utan hytt medan New Holland valt att montera utrustningen i en konventionell traktor, det senare innebär naturligtvis lite större flexibilitet.
Även CNH har tagit hjälp med utvecklingsarbetet av elektroniken och här är det amerikanska Autonomous Solutions Incorporated som ställt upp. Det är ett företag som CNH har en lång relation med och tekniken i den förarlösa New Holland bygger på autostyrning med GPS, RTK samt radar.
Men även om en förarlös traktor bör vara lönsam och värd att fundera över på gården finns det ett bekymmer. För att få köra med en så kallad robot måste den arbete inom inhägnat område, och ska man placera staket runt hela arealen är det inte säkert att kalkylen går ihop, så vidare man inte blir av med vildsvin och andra skadedjur i samma veva.
T8_NHDrive_16_001T8_NHDrive_16_008 2T8_NHDrive_16_003T8_NHDrive_16_002

Relaterade artiklar