ANNONS

Dansk och svensk traktorförsäljning i otakt

Under augusti månad ökade traktorregistreringarna med 48 procent jämfört med samma månad i fjol. I Sverige var den siffran minus 11,76 procent. Sett till hela året som gått minskar dock den danska försäljningen med 5,08 procent medan den under januari till augusti ökat i Sverige med 2,58 procent.

Det enda som är lika är att John Deere ligger i toppen.
I Danmark ligger sen Case IH två, New Holland trea och Deutz-Fahr fyra. De tre största ökar just nu sina marknadsandelar medan uppstickaren Deutz-Fahr nu börjar tappa. Märket har per den 31 augusti 4,89 procents marknadsandel och har därmed fallit under den nya importörens mål om 5 till 10 procents marknadsandel.
Det är företaget MoniWorldwide som är generalagenter för Deutz-Fahr i Danmark sedan den 1 januari år 2022 och per den 1 januari 2024 övertar de även agenturen i Sverige.
Företaget breddar nu ägarkretsen. Henrik Hansen som är vd och säljare på MoniWorldwide blir nu även delägare efter att ha köpt aktier av nuvarande ägare Thomas Mortensen. Detta var planen redan när Henrik Hansen blev anställd men man ville först se hur samarbetet fungerade.
De båda ägarna kompletterar varandra. Enligt Henrik Hansen är Thomas Mortensen duktig på att förhandla med tillverkaren Same Deutz-Fahr samt hålla koll på hela världens lantbruksmaskinmarknad medan Henrik Hansen har fokus på att marknadsföra och sälja traktorer där MoniWorldwide är verksamma, i dag i Danmark och i Ukraina.

Relaterade artiklar