ANNONS

Danska livsmedel – närproducerat i Skåne

Danska livsmedel ska jämställas med livsmedel producerade i Skåne och ytterligare sju svenska regioner i södra och västra Sverige när Region Skåne gör sina inköp. Regionstyrelsen fastställde i veckan en definition av närodlade livsmedel där även grannlandet på andra sidan Öresund ingick.
Det framgår av en artikel i News Öresund som skriver vidare:

Enligt Region Skånes miljöprogram 2017-2020 ska minst 70 procent av regionens livsmedelsbudget för 2020 användas till närproducerade och/eller ekologiska livsmedel. Enligt miljömålet ska närproducerade livsmedel prioriteras vid regionens upphandlingar.

Fram tills nu har Region Skåne inte haft en definition av vad som menas med närproducerade livsmedel. I veckan beslutade regionstyrelsen att definiera närproducerat som “livsmedel som har sitt ursprung och är förädlat i följande regioner: Region Skåne, Region Jönköpings län, Region Kronoberg, Region Kalmar län, Region Blekinge, Region Östergötland, Region Halland, Västra Götalandsregionen samt hela Danmark”.

Ytterligare ett krav i Region Skånes upphandlingspolicy är att alla varor som köps in ska leva upp till svensk lagstiftning. Det innebär att även livsmedel som köps in från Danmark ska uppfylla svenska djur- och växtskyddslagar samt att användning av antibiotika inte får ske i förebyggande syfte.

 

Relaterade artiklar

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng