ANNONS

Danskt lantbruk hoppas på ny bred regering

I Danmark blev sittande statsminister Mette Frederiksen från socialdemokraterna valets vinnare. Hur den kommande regeringen kommer att se ut återstår att se men det röda blocket kan bilda en regering med 90 av 179 stolar i Folketinget. Mette Fredriksen lär dock förhandla även åt det andra hållet.

På förhand var valet i Danmark ovisst där den förre statsministern Lars Løkke Rasmussen och hans nybildade parti Moderaterne såg ut att bli vågmästare i Folketinget men sent på valnatten stod det klart att det röda blocket fick egen majoritet helt utan hans stöd.

Statsministern ska enligt SVT begära regeringen entledigad av Drottningen vilket tyder på att hon kommer att förhandla brett. Mette Frederiksen har sagt till danska DR att den nuvarande regeringen inte har ett mandat att fortsätta regera och att hon gått till val på löftet att bilda en bred regering. Nu ska hon sondera terrängen för att se om det kan bli verklighet.

För det danska lantbruket är inte en ny helröd regering något som de hoppas på. Landbrug och fødevarers ordförande Søren Søndergaard säger till danska Landbrugsavisen att han hoppas att Mette Frederiksen håller löftet om att bilda en ny bred regering som vilar på de borgerliga partierna, ledda av socialdemokraterna.
– En regering som uteslutande vilar på röda mandat är inte vad Danmark behöver. Inom jordbruks- och livsmedelssektorn vill vi ha en regering som i stora drag kan sätta in riktningen för Danmark och som i klimatfrågan har ett stort öga för att se till att vi också har livsmedelsproduktion och fasta jobb, samtidigt som vi utvecklar industrin, säger Søren Søndergaard.

Vidare uttrycker han att han hoppas att den nya regeringen ska stå fast vid de breda överenskommelser som nyligen slutits inom jordbruks- och livsmedelssektorn.
– Detta kommer att ge oss möjlighet att fortsätta utveckla vår verksamhet till nytta för både Danmarks landsbygd och det globala klimatet. Vi hoppas att en ny regering stödjer detta. Och vi hoppas att det blir fokus på att minska byråkratin, så att vi kan ge ännu mer fart åt utvecklingen av gröna teknologier och lösningar.

 

Relaterade artiklar