ANNONS

Delade meningar om storleken på rysk skörd

Enligt rysk information är den ryska veteskörden på nästan 103 miljoner ton. Men USDA är inte så säkra på om uppgifterna stämmer och anger en betydligt mindre skörd, bara 91 miljoner ton. Oavsett vem som har rätt så påverkar siffrorna de globala spannmålspriserna.

De officiella siffrorna från det ryska jordbruksdepartementet anger en rysk veteskörd om 102,7 miljoner ton. Den amerikanska motsvarigheten USDA, menar dock att om skörden vore så stor så skulle den vara 10 procent större än det gamla rekordet från 2017. Det finns samtidigt inget som talar för att skörden skulle vara så stor. USDA medger att det var ett bra år för växtodling men inte att det skulle vara så pass bra, det skriver Agrar Heute.

Differensen mellan USDA:s beräkning och den ryska är så stor att det får effekter på världens spannmålspriser.

Stämmer amerikanernas version innebär det att världslagren är de lägsta på tio år och håller därmed uppe spannmålspriserna. Är den ryska versionen mer korrekt så finns det betydligt mer vete att tillgå och priserna skulle falla tillbaka.

Från ryskt håll säger man att en anledning till att produktionen kunnat öka är att man erövrat områden i Ukraina som i så fall kan bidra till den ryska produktionen.

Relaterade artiklar